Gegants, sardanes, castellers i arrossada popular per la Festa dels Xatos a Rubí

La prohibició de fer foc a la muntanya impedeix l'actuació de les colles de Diables de Rubí

El gegantt Roc i la geganta Paula ballen davant l'ermita de Sant Muç de Rubí.
El gegant Roc i la geganta Paula ballen davant l'ermita de Sant Muç de Rubí. | Redacció

 

 

 Aquest dilluns, dia de Pasqua Granada o Pentecosta, l'esplanada de l'ermita de Sant Muç de Rubí ha sigut l'escenari d'una celebració multitudinària: la tradicional Festa dels Xatos.

 

La festa ha començat a les 9 h a la plaça del Doctor Guardiet, on s'ha fet una xocolatada amb melindros. Posteriorment ha començat la caminada a peu fins a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç amb l'acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

 

Sobre les 11 i escaig han fet la seva entrada triomfal a l'esplanada de Sant Muç el gegant Roc, la geganta Paula, la gegantona Laia, el gegantí Galderic i la bestiola Orelletes.

El gegant Roc, la geganta Paula, la gegantona Laia, el gegantí Galderic i la bestiola Orelletes.
El gegant Roc, la geganta Paula, la gegantona Laia, el gegantí Galderic i la bestiola Orelletes. | Redacció

 

 

Mentre, dins l'ermita de Sant Muç se celebrava la tradicional missa. Fora, els homes i dones de la Unión Extremeña de Rubí preparaven l'arrossada popular, al preu de 7 euros per tot aquell que la volgués degustar.

 

Membres de la Unión Extremeña de Rubí preparant l'arrossada popular.

Membres de la Unión Extremeña de Rubí preparant l'arrossada popular. | Redacció

 

 

A l'esplanada de l'ermita de Sant Muç ha tingut lloc la ballada de gegants i gegantons, entre gran expectació per als més petits, així com el tradicional Ball dels Xatos, creat pel coreògraf rubinenc Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés, que només es balla en un dia com avui.

 

Les persones congregades han rebut entre aplaudiments als castellers de Rubí i s'han ballat sardanes a càrrec de Foment de la Sardana.

 

La prohibició de fer foc a la muntanya a causa de les altes temperatures i el perill d'incendi ha impedit l'actuació de les colles de Diables de Rubí.

 

Ball de sardanes a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç
Ball de sardanes a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç | Redacció

 

 

La Festa dels Xatos és una tradició que va ser recuperada el 1986 i és actualment una de les dues festes locals de Rubí. Els encarregats d'organitzar aquesta festivitat són l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l'Ajuntament. També col·laboren una quinzena d'entitats locals.

 

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?