La història de l'Associació de la Gent Gran de Rubí

El 14 de febrer del 1977 es va posar en marxa el Casal de la Gent Gran de Rubí, el qual es va anomenar 'Hogar del pensionista'

El 14 de febrer del 1977 es va posar en marxa el Casal de la Gent Gran de Rubí, el qual es va anomenar Hogar del pensionista. Va ser un edifici construït per l'Ajuntament de Rubí, aprofitant un superàvit de 10 milions de pessetes que va rebre en concepte d'indemnització per danys de la rierada del 1962. Gairebé immediatament va passar a dependre de la Generalitat de Catalunya, ja que el consistorino podia fer front a les despeses de manteniment.

Aquest espai va suposar una gran millora per a les persones grans jubilades amb ganes de fer activitats o, simplement, poder-se reunir amb els amics. Des de llavors, sempre s'ha respectat l'estatus social dels socis i la seva ideologia.

Des de principis del 2020, el Casal d'avis va esdevenir en un Casal Cívic. Aquest té la finalitat de promoure el benestar i la participació de totes les persones com a membres actius de la societat. Amb el civisme com a eix vertebrador, vol oferir a les persones usuàries serveis i activitats, i hi col·labora amb el teixit associatiu oferint espais per a fer activitats de caràcter cívic i social.

Així, al voltant del Casal han nascut diferents entitats culturals que han perdurat amb el temps, com per exemple: el CasalXou, la Coral del Casal, la colla sardanista Sempre Joves, Rondalla Atardecer. Tots ells depenent de l'Associació de la Gent Gran, que a part gestiona altres activitats com treballs manuals, activitats físiques pel benestar, arts escèniques, activitats formatives i culturals, sortides, festes i homenatges, etc.

Un moment del Casal Xou. Foto: Cedida

Un moment del Casal Xou. Foto: Cedida

El primer president va ser en Miquel Solà i Segura, (1977-1980), un rubinenc empresari, amb molta voluntat de servei. Va impulsar molt aviat un grup de teatre i en la seva època va començar el CasalXou.

També va crear la Coral Moragas i Barret i la Comissió de Cultura amb un grup d'intel·lectuals rubinencs ben coneixedors de la història de la vila i que van començar l'edició del Butlletí de l'Associació.

Van seguir com a presidents la Maria Antònia Cortada (1980-1981) i en Miquel Mumany i Campderrós (1981-1987). Durant el seu mandat es va publicar el llibre titulat Homes de Rubí d'ahir amb la col·laboració de l'Ajuntament de Rubí. Varen ser anys d'un ressorgiment cultural considerable.

En Josep Espert i Mulé va ser president (1987-1993) i en Joan Cardona I Vila (1996-2001) el va substituir fent un gir important en la gestió econòmica del Casal amb relació a monitors i al voluntariat.

Joan Abad i Poveda (2001-2005) va continuar en la mateixa línia. Va succeir al Joan Bove Horta (2006-2013), que va deixar una bona empremta. Ja havia estat l'organitzador de la biblioteca i va concebre la idea del concurs intergeneracional i multicultural de Poesia i Narrativa (2003). L'any vinent celebraran el seu 20è aniversari amb l'edició d'un llibret commemoratiu.

Homenatge de 2018. Foto: Arxiu

Homenatge de 2018. Foto: ArxiuJordi Canals i Pujol (2013-2020) amb el seu caràcter conciliador, ha sabut continuar l'obra amb escreix i amb bon criteri i energia. El 2021, durant la pandèmia, va començar una nova etapa amb en Rafael Rusiñol i Regi, que està molt il·lusionat amb la reactivació i la posada al dia de la gestió administrativa.

Cal destacar el paper de Pilar Bel i Esther Vázquez com a responsables del Casal que han ajudat en les tasques quotidianes.

L'Associació de Gent Gran de Rubí també vol agrair l'esforç de les persones, moltes d'elles poc reconegudes i voluntàries que han fet possible aquesta entitat. També volen ressaltar la importància de promoure "una vida social activa, positiva i saludable" i la gran tasca i la disposició incondicional de la Gent Gran en general.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.