L'Hospital de Rubí: història d'una construcció que per fi es farà realitat

Aquest projecte fa gairebé 20 anys que està a sobre de la taula de la Conselleria de Salut i sembla que aviat serà possible

Un dels temes principals de l'últim mes és la voluntat de reprendre el projecte de l'Hospital de Rubí. Aquesta iniciativa fa gairebé 20 anys que està a sobre de la taula de la Conselleria de Salut i que sembla que aviat es farà realitat. Les poblacions de Rubí, Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal fa anys que demanen un centre sanitari d'aquestes característiques propi, per a cobrir les necessitats dels tres municipis i no haver de fer desplaçaments fins a l'Hospital de Terrassa.

Encara que la construcció d'aquest servei és motiu d'alegria i il·lusió, molts no estan d'acord amb la nova funcionalitat. En un principi, estava pensat ser un hospital amb tots els equipaments necessaris, però el Govern de Catalunya ha decidit donar-li una nova mirada i una diferent funcionalitat respecte al que es volia fer a principis de segle.

Coneix la història i cronologia de l'Hospital de Rubí, que tot indica que en 3 anys la seva construcció serà una realitat.



Inici del projecte

En 2005, el govern socialista de Pasqual Maragall va impulsar la iniciativa de fer un hospital públic a Rubí. La consellera de Salut, Marina Geli, va ser l'encarregada de buscar la viabilitat del projecte i la seva ubicació. En 2008, arriba la crisi econòmica i des de l'administració es decideix aturar el projecte.

Ubicació del projecte. Foto: Mymaps

Ubicació del projecte. Foto: Mymaps



Portarà el nom de Vicente Ferrer

En 2010, es reprèn el projecte i es bateja el centre com Hospital Vicente Ferrer. El Govern de Montilla va començar a idear com seria la construcció amb dissenyadors i arquitectes. En un principi ja es plantejava situar-lo en el mateix lloc que ara, al carrer Sòcrates, a prop de la central de Correus i fent frontera amb Sant Cugat del Vallès. Es va plantejar tenir 200 llits de mitja estada, i es va fer més petit, amb un màxim de 25.

Parcel·la del carrer Sòcrates. Foto: Google Maps

Parcel·la del carrer Sòcrates. Foto: Google Maps



La crisi econòmica atura el projecte en els anys més durs

El segon executiu del convergent, Artur Mas, va decidir aturar el projecte sense visió de reprendre-ho en 2013. El conseller de Salut d'aquell moment, Boí Ruiz, va justificar el punt final a l'Hospital de Rubí amb l'increment de l'atenció a domicili i l'augment de la cirurgia ambulatòria.

Llits del CST. Foto: ACN / Àlex Recolons

Llits del CST. Foto: ACN / Àlex Recolons

 

Es planteja aprofitar l'Hospital General de Catalunya

La conselleria de Salut de Toni Comín va fer públic en 2016 la voluntat de comprar part de l'Hospital Universitari General de Catalunya amb l'objectiu de convertir-lo en un centre públic i donar cobertura a Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal. D'aquesta manera, s'estalviava els diners de la construcció, infraestructures i una reorganització del personal. La idea no va agradar gaire i es va descartar.

Les formacions polítiques de Rubí, es van pronunciar sobre la iniciativa. ERC, AUP, ICV van veure òptima la decisió de Comín i, en canvi; PSC, C's i PP van optar per continuar per la via de què fos a Rubí. VR i el Partit Demòcrata van votar a favor de les dues iniciatives.

Es va valorar la compra de l'Hospital General de Catalunya. Foto: Arxiu | IG

Es va valorar la compra de l'Hospital General de Catalunya. Foto: Arxiu | IG



La ciutadania rubinenca demana que l'hospital sigui una realitat

En 2018, es va iniciar una campanya ciutadania per a la recuperació del projecte del centre sanitari. A través de la plataforma Change.org, centenars de veïns i veïnes entre Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal van fer una recollida de firmes per a reprendre el projecte.

Concentració per una sanitat pública digna. Foto: Arxiu

Concentració per una sanitat pública digna. Foto: Arxiu



Arriba la COVID-19 i l'Hospital de Terrasa i Mútua, plens

Quan els rubinencs i rubinenques més vam trobar a faltar un hospital va ser amb la pandèmia de la COVID-19 en 2020. Els centres sanitaris de Terrassa estaven per sobre de les seves possibilitats, amb faltes de llits i personal. Dos mesos després de l'inici de l'estat d'alerta, les morts per coronavirus a aquests dos hospitals eren més de 300. Aquesta situació va demostrar a Catalunya i tot el món la importància de cuidar la sanitat pública i tenir les infraestructures i el personal necessari.

Mútua de Terrassa. Foto: Google Maps

Mútua de Terrassa. Foto: Google Maps



Es reitera el 'no' de l'Hospital Vicente Ferrer

El conseller de Salut en 2022, Josep Maria Argimon, diu que no està en cap plantejament fer un hospital a Rubí, i les esperances que tornés a ser una realitat, desapareixen.

Porta del Cap Sant Genís. Foto: Ajuntament de Rubí

Porta del Cap Sant Genís. Foto: Ajuntament de Rubí



Canvi radical: es planteja l'Hospital lleuger

Just a la campanya de les eleccions municipals de 2023, Salut es compromet a construir un centre d'alta resolució per a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal. Aquest nou model oferiria cirurgia major ambulatòria, cirurgia menor, hospitalització de dia, atenció urgent i proves complementàries i diagnòstiques, entre d'altres. Un centre sanitari semblant és el de Cambrils.

Disseny antic de l'Hospital Vicente Ferrer. Foto: Cedida

Disseny antic de l'Hospital Vicente Ferrer. Foto: Cedida



Es posa en marxa l'Hospital de dia de Rubí

L'Ajuntament de Rubí junt amb la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès arriben a un acord per a la construcció de l'hospital al carrer de Sòcrates de Rubí. Tot indica que la construcció hauria de començar abans de 2027.

Ja ha començat els tràmits per la licitació de la gestión sanitària. Foto: Laura Fíguls (ACN)

Ja ha començat els tràmits per la licitació de la gestión sanitària. Foto: Laura Fíguls (ACN)

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.