Ignasi Muñoz (escriptor): "Amb 'Maribel Mata' la gent pot esperar riure i passar-s'ho bé"

Parlem amb el rubinenc Ignasi Muñoz, fundador de la companyia de teatre Escena 13, sobre el seu nou llibre 'Maribel Mata'

El rubinenc Ignasi Muñoz té 27 anys i està profundament arrelat a la vida cultural de la ciutat. Muñoz va estudiar una diplomatura de cinematografia, direcció i guió, però la seva passió sempre ha estat el teatre, és per això que el 2014 crea la companyia teatral Escena 13. A més, també és conegut per ser l'organitzador d'Addictes al Microteatre i per ser una de les cuques de l'InFest, el Festival Internacional de Curtmetratges de Terror i Freak de Rubí.

Com a escriptor ha publicat 'Entre el pecho y las alas', el 2018, i 'Seremos Pasado' al 2021. 'Maribel Mata' és la tercera novel·la d'aquest artista multidisciplinari que promet ser una delirant comèdia que simula ser un receptari de cuina, al mateix temps que tanca una potent sàtira a l'estrany món en el qual vivim.

Maribel Mata, d'Ignasi Muñoz

Maribel Mata, d'Ignasi Muñoz

Per què comences a escriure llibres?

La literatura sempre m'ha apassionat, sempre he escrit, però vaig donar el salt el 2018 amb el meu primer llibre 'Entre el pecho y las alas', i després 'Seremos Pasado'. Aquest últim és de ciència-ficció, és molt llarg i em va dedicar molt temps. Just després vaig escriure 'Maribel Mata'.

'Maribel Mata' és el teu tercer llibre, però és un estil molt diferent del segon. Què motiva aquest canvi?

Hi ha una mica de voler provar moltes coses diferents, però així i tot crec que el meu estil literari està molt definit i és el costumisme. Això es veu molt a 'Maribel Mata' i també 'Entre el pecho y las alas', 'Seremos Pasado' potser és la nota discordant.

"El meu estil literari està molt definit i és el costumisme"

'Maribel Mata' va sorgir precisament d'estar escrivint el segon llibre que és de ciència-ficció. És un llibre molt dens, amb un món molt imaginatiu i seriós, i em vaig fartar. Volia passar a fer tot el contrari i em vaig decidir per una comèdia.

Què pot esperar el lector quan llegeixi aquesta novel·la?

Pot esperar riure i passar-s'ho bé, això el primer de tot. Pot esperar receptes per fer a casa i pot esperar sorpreses. És un llibre que recomano llegir amb la ment oberta, perquè us asseguro que ningú pot dir que ja sap per on va la història quan ho està llegint.

"La gent pot esperar, sobretot, riure i passar-s'ho bé"

Com descriuries a la Maribel?

Maribel és una mestressa de casa "molt normal", però el llibre mostra com potser amagat entre aquesta normalitat es troba l'excepcionalitat. És una dona amb un cor molt maco que està una mica sempre al seu món. Ella només vol cuinar i que la seva família i els seus amics estiguin bé.

Quin creus que seria el públic objectiu?

Jo crec que el públic de Maribel Mata és prou general. Hi haurà persones de la mateixa edat que trobin coses en comú amb el personatge, però també crec que és un llibre que pot agradar molt a la gent jove perquè té molts components una mica fantàstics i un humor molt ràpid, molt per la generació TikTok.

"El llibre té un humor molt ràpid, molt per la generació TikTok"

Com ha sigut el procés de creació d'aquest llibre? En què t'has inspirat?

Tinc com a referents el còmic de Preacher i també m'agrada molt el cinema i els diàlegs dels germans Coen. Crec que l'estil de diàleg de Maribel Mata, amb la seva rapidesa i la seva ironia, té molta inspiració per aquí.

També m'he inspirat a la cuina en general, li feia moltes preguntes a la meva àvia també quan escrivia. A més a més hi ha una inspiració forta de l'ascens de l'ultradreta en aquest país, que sembla una bogeria, però és pràcticament el tema central del llibre i és una cosa que a mi em preocupa moltíssim des de fa molts anys. Volia abordar el tema des d'un estil una mica menys seriós per fer veure a través d'aquests personatges que clarament són uns opressors.

"Volia abordar l'ascens de l'ultradreta des d'un estil una mica menys seriós"

El 5 d'abril vas fer la primera presentació oficial del llibre a l'Ateneu. Va tenir una bona rebuda?

Va anar molt bé. Molta gent em va dir que era la presentació de llibre més divertida que hi havia estat. Aquesta era la idea que teníem, fer una presentació divertida.

De fet, va anar tan bé que repetiré i faré una presentació alternativa per Sant Jordi al Crac, a les 19h on esteu tots convidats.

Ignasi Muñoz amb el seu llibre 'Maribel Mata'. FOTO: Estela Luengo

Ignasi Muñoz amb el seu llibre 'Maribel Mata'. FOTO: Estela Luengo

Tens pensat cap altre projecte més?

En l'àmbit literari, em queda tot aquest any de promoció de Maribel Mata. Recomano a la gent que em segueixi a Instagram (@ignasimunoz), perquè faré totes les receptes que surten al llibre i serà molt divertit.

En l'àmbit teatral, el 27 i 28 d'aquest d'abril, farem l'Addictes al microteatre, que complim deu edicions i farem una festa al Celler amb les millors obres que hem fet. El 18 de maig estrenem amb el meu company David Balart, també de Rubí, i la Natalia Planell, una actriu de Barcelona, a la Sala 5 Monos la comèdia "Ser Feliz o Tener Hijos".

Quin és el teu projecte de futur?

Per una banda, estic tirant molt pel camí de l'educació, de l'educació teatral principalment. Seria un somni per a mi poder obrir una escola de teatre a Rubí. Per l'altra banda m'agradaria continuar escrivint llibres sempre que la gent vulgui llegir-los.

"Seria un somni obrir una escola de teatre a Rubí"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.