contingut promocionat
Institut FP SantCugat logo

 

 

L'Institut FP Sant Cugat, amb l'IoT i el 5G, les tecnologies clau per a l'ocupació dels joves

El centre continua el 2022 creant activitats d’ensenyament i aprenentatge alineades a les necessitats socioeconòmiques actuals, que ajudin a incorporar als joves en el món laboral

En les darreres dues dècades, hem vist com la transformació digital i els avenços en les telecomunicacions han canviat la nostra civilització. El dia a dia es va transformant, en gran part, gràcies a la transferència de coneixement entre el món científic i el sector industrial. Aquests canvis comporten nous productes i serveis. Noves oportunitats.

Façana de l'Institut FP Sant Cugat, centre de Cicles formatius de grau mitjà i superior. FOTO: Cedida
Redacció

Tot apunta que el següent pas de la transformació digital, ens condueix cap a un món on les màquines podran intercomunicar-se de forma autònoma. La nevera, un llit d'hospital, un ramat d’ovelles o un cotxe podran generar dades a temps real, transmetre-les i ser processades en mil·lèsimes de segon. Estem davant de la irrupció de l’internet de les coses. I és clar, tantes dades viatjant d’un punt a un altre implica també un canvi de generació de les xarxes de comunicació. Després del wifi i el 4G, tenim davant la porta la cinquena generació de les tecnologies de telecomunicacions, el 5G, i el desplegament de nanosatèl·lits que ampliaran els actuals serveis de connectivitat.

Aquests avenços tecnològics tindran un gran impacte en la majoria de sectors socioeconòmics, especialment en l’industrial i digital. A més d’actualitzar equipaments i protocols de transmissió, aquests sectors necessitaran perfils professionals amb competències específiques per poder implantar i mantenir els sistemes, instal·lacions i infraestructures de les xarxes de telecomunicacions que vindran.

Institut FP Sant Cugat, amb l'ocupació dels joves

Des de l’Institut FP Sant Cugat, amb l’objectiu de continuar adaptant la Formació Professional als canvis en el sector de les telecomunicacions, inicien l’any 2022 amb un nou projecte subvencionat pel ministeri MEFP, dins el pla d’ajudes a la innovació i investigació i transferència del coneixement en l'FP.

S'han proposat crear un entorn per la transferència del coneixement, en col·laboració amb dos instituts més de formació professional: l’Institut Narcís Xifra de Girona i el Centro de Formación Somorrostro de Biscaia. Amb relació a la transferència amb el sector industrial, comptaran amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC Centre CERCA) i l’empresa ENGIDI.

Durant els dos anys vinents comptaran amb un equip format per professorat de cicles formatius i personal tècnic del sector de les telecomunicacions. Col·laboraran per construir un entorn de prototipatge que conjugui sensors biomètrics, xarxes híbrides 5G terrestres i comunicacions via satèl·lit amb l’Enxaneta. El primer nanosatèl·lit que, emmarcat dins l'estratègia Newspace, la Generalitat de Catalunya va posar en òrbita l’any 2021.

Com a resultat, la creació d’activitats d’ensenyament i aprenentatge alineades a les necessitats socioeconòmiques actuals, que ajudin a incorporar-se en el món laboral a aquelles persones que decideixen continuar formant-se com a Tècniques en instal·lacions de telecomunicacions i Tècniques superiors en sistemes de telecomunicacions i informàtics. Titulacions de cicles formatius de grau mitjà i superior que oferim a l’Institut FP Sant Cugat.