Isaak Aguilà: "Sumar no crea vincles, cantar sí"

El cantant i guitarrista rubinenc, que també és professor, presenta el seu tercer disc: 'Viatge d'anada i tornada'

Isaak Aguilà és de Rubí "de tota la vida", està llicenciat en Dret i és professor de música a primària. A més, ensenya guitarra i ukulele al Centre Rubinenc d'Alternatives Culturals (CRAC). Ara presenta el seu tercer disc, un treball en solitari anomenat 'Viatge d'anada i tornada', molt lligat a la seva estada a l'Empordà, on va residir durant 8 anys. 

El teu nou disc comença amb la cançó 'Tot', que justament és un palíndrom. Explica'm una mica més sobre aquest single.

La meva forma de fer discos és agafar cançons que ja tinc fetes. No escric cançons per fer discos. Sóc bastant prolífic i ja tinc més de 140 o 150 de cançons. Amb el Jordi Cullell, que és el productor, primer fem una tria d'unes vint i les acabem de polir fins que queden 11.

'Tot' és una cançó que vaig escriure potser fa 8 o 9 anys. De fet, l'anècdota és que quan vaig escoltar la cançó de Coldplay, aquella dels micos (Adventure Of A Lifetime), és molt similar. Jo l'havia escrit abans la cançó però no estava publicada. Casualitats de la vida és la mateixa harmonia i vaig dir que havia de sonar a Coldplay perquè em mola molt.

Ha funcionat molt bé i ja acumula més 14.000 visualitzacions. T'ho esperaves?

Estic molt content, la cançó s'enganxa i té aquesta part més comercial de la tornada i després coses més profundes a la lletra. 

El teu productor, Jordi Culell, és també el teu cunyat, i ha treballat amb cantants com Antonio Orozco o José Mercé. Estàs obert a fer alguna col·laboració amb algun artista flamenc?

Em molaria molt. Vaig estudiar flamenc durant sis mesos o un any només, però és un estil que m'agrada. Sóc guitarrista i veure un senyor tocant la guitarra flamenca és tot un espectacle. Vaig estar al Taller de Músics no per tocar, sinó per entendre el que fan: els compassos, els pals... És un estil que m'atrau molt i no sé si quedaria bé amb el meu rollo però una guitarra flamenca per donar-li un to més mediterrani funcionaria segur. 

L'Empordà té molta importància per a tu veritat? Què hi ha en aquest tercer disc d'aquesta terra?

Hi ha diverses històries d'allà, per començar el nom del disc, 'Viatge d'anada i tornada'. Un viatge és quelcom idíl·lic i bonic, que sempre recordes, i és el que sento jo amb aquells vuit anys que vaig estar allà. En el disc s'hi reflecteixen diverses cançons, com 'Tornaré', que ja ho diu la mateixa paraula, o una cançó dedicada als meus amics, quan fèiem gresca i xerinola. Totes les cançons van ser escrites allà, menys l'última, 'Allò que busquem', que vaig trigar molts anys perquè la volia madurar, però una part també va ser escrita allà. 

Isaak Aguilà és músic i professor. FOTO: NHS

Isaak Aguilà és mestre i músic. FOTO: NHS

Quan et podrem veure en concert Isaak? 

Súper fàcil perquè no t'has de moure de casa. Dijous 24 de març vaig a Music Lan (Avinyonet), un estudi mític d'Espanya on ha gravat penya molt important. Ells fan directes des de l'estudi mateix en streaming, i allà hi seré.

Com haurà de connectar-se la gent?

A través de Music Lan o del meu perfil a xarxes. 

Isaak per què és important la música? Com animaries aquells artistes que viuen moments incerts?

L'art humanitza i la música és un tipus d'art, ens fa persones. Tots aquests dies que hi ha hagut merder amb el currículum d'ensenyament... Sóc mestre i va per aquí. Donem importància a l'anglès o les mates, i ho són d'importants, però abans és ser persona i l'artístic ens fa humans i ens apropa, ens crea vincles. Sumar no crea vincles, cantar sí. 

A tota aquella gent que es desanima, depèn de com t'ho prenguis. Evidentment, si vols fer una gira mundial segurament ho tens molt complicat, però si amb la teva música pots explicar el que sents o el missatge que et ve de gust, i tens un petit públic, doncs ja tens un motiu per fer música. El meu ho és però no sé, algun dia pot ser que soni la flauta o no. Tinc la meva altra vida, sóc professor, també dirigeixo corals, llavors això és un apartat més de la meva faceta com a músic, el fet de fer discos. Tot és un tot, com diu la cançó. 

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.