Els jaciments romans més importants de Rubí

Els historiadors locals i arqueòlegs han descobert molts jaciments i troballes a la nostra ciutat de l'època romana que tenen un valor incalculable a escala històrica i cultural

Rubí és una ciutat amb molta història. Es creu que el seu nom prové de 'Rubricata', tal com van anomenar els romans a la ciutat pel color vermellós de la riera, causat pel fang que portava el seu transcurs. En l'actualitat, els historiadors locals i arqueòlegs han descobert molts jaciments i troballes a la nostra ciutat de l'època romana, que tenen un valor incalculable a escala històrica i cultural. 

Al segle III a.C., a la Segona Guerra Púnica, els romans van arribar a Hispània per a imposar la romanització, i van deixar de banda la cultura, la religió i les lleis dels ibers. A Rubí, els que habitaven el turó de Can Fatjó van anar baixant a la plana del poble fins a abandonar la ubicació original al s.II a.C., en plena època imperial. Segons els que indiquen els experts, Rubí era una ciutat semiurbana envoltada aproximadament amb una vintena de vil·les romanes amb petites masies on vivien unes quinze persones, la majoria d'elles família i jornalers. Dels jaciments més importants trobats al nostre municipi són quatre.

Jaciment de Ca n'Oriol

Es troba a la zona d'arbrat del Parc de Ca n'Oriol i es creu que es va construir entre els segles I-VI d.C. Es va descobrir durant les excavacions arqueològiques realitzades entre el 2002 i 2003, i es va arribar a la conclusió que aquest jaciment es dedicava als treballs agrícoles de la vil·la romana i amb un ús d'explotació rural. Aquí hi havia magatzems de gra, oli, vi, premses, dipòsits, forns metal·lúrgics i ceràmics. A més, han aparegut diverses eines de l'època que feien servir per al treball a les vinyes. 

Tors de Dionís

Va ser elaborat a finals del segle I d.C- s.II d.C. Es troba al Museu Municipal Castell (MMUC) i és una escultura amb gran rellevància per a la història de Rubí i Catalunya perquè era poc usual trobar aquestes peces a les vil·les romanes catalanes. Es conserva molt bé després dels anys a causa del seu material i reflexa la importància de l'assentament romà de Ca n'Oriol

Lacus de Ca n'Oriol

Es creu que va ser elaborat entre els segles I -VI a.C. i es pot veure a la sala de dibuix de l'INS L'Estatut de Rubí. El lacus era una estructura excavada a la terra que s'utilitzava com a dipòsit d'emmagatzemar, premsar o fermentar el líquid obtingut del raïm o les olives. 

Cap de Bacus

La seva creació es data al segle II d.C. Es pot visitar al Museu Municipal Castell (MMUC) i es va trobar a la zona de Can Bosch, on hi havia un establiment romà que es creu que envoltava la masia. Aquesta peça està dedicada al déu clàssic del vi, i com Rubí ha estat una població molt vinculada a aquest producte, era tot un símbol per a la ciutat. 

Aquests dies d'estiu és una gran oportunitat per a visitar aquests jaciments i escultures romanes. Gràcies al seu descobriment, podem conèixer millor la nostra ciutat i la seva cultura. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.