La Junta Local de Seguretat fa un balanç positiu de la criminalitat a Rubí durant el 2022

Els furts i les estafes són els delictes que més augmenten a la ciutat i les ocupacions es redueixen a la meitat

La Junta Local de Seguretat ha informat de les dades de criminalitat en el darrer any a Rubí, que ha patit un “lleu augment” d’infraccions penals respecte l’any 2021, passant de 4.207 a 4.414. “Aquest increment és en el conjunt del seu entorn molt moderat”.

De fet, s’ha fet un balanç positiu global de les xifres com a conseqüència dels dispositius conjunts entre Policia local i Mossos d’Esquadra, que han permès detenir 77 persones per robatoris amb força a comerços (25%) i empreses (45%), i un major nombre d’actuacions policials.

Durant la roda de premsa conjunta, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha assegurat que “Rubí és una ciutat seguretat i malgrat aquesta afirmació rotunda continuarem treballant per millorar aquesta percepció”.

Per a la primera edil, una de les claus és la coordinació entre ambdós cossos de seguretat i “la posada al dia” de la Policia local, amb una nova flota de vehicles, 12 agents nous al carrer i altres sis que s’incorporaran a la ciutat quan finalitzi la seva formació.  

Oriol Sánchez, cap de la Policia local de Rubí, ha recordat que des de la pandèmia ja han passat pràcticament dos anys de tasca policial normal, amb 14.870 actuacions durant el 2022 enfront les 15.988 del 2021.

Sánchez ha destacat l’augment de les detencions in fraganti en un 58%, “fruït de l’increment de la plantilla i dels protocols d’actuació”, i ha agraït la col·laboració ciutadana quan hi ha una situació delictiva. Com a nota negativa, ha assenyalat el lleuger increment d’accidents de trànsit, un 3%, i el nombre de vehicles abandonats, un 10% més que en el darrer any.

Així mateix, en el 2022 s’han interposat un 28% més de denúncies per estacionar en voreres, passos de vianants i altres zones no permeses. També hi ha hagut un 26% més de denúncies per circular sense haver superat la ITV.

A més, han crescut un 15% les retirades amb grua per infracció, i s’ha detectat un 64% més de conductors sota els efectes de l’alcohol i un 55% més per conduir sense permís de conducció o tenint-lo retirat.

En aquest punt, Sánchez ha aclarit que no és que hi hagi més persones que cometin infraccions sinó que hi ha més controls policials per detectar l’incompliment de la llei.

L’agent ha assenyalat una disminució durant el darrer any, entre el 24 i el 28%, de les molèsties a la via pública i ho ha valorat de forma satisfactòria tenint en compte que aquestes habitualment disminueixen aquells anys que plou més, convertint la situació del 2022 en excepcional.

D’altra banda, el cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Rubí, Toni Rodríguez, ha explicat que la delinqüència actua de forma mimètica d'acord amb l’evolució de l’economia. “L’any passat havien crescut els fets penals i enguany hi ha hagut una desacceleració, de la mateixa manera que ho ha fet l’economia”.

En aquest sentit, l’intendent ha apuntat als furts i les estafes com els delictes que més han augmentat a la ciutat. Pel que fa als furts, Rodríguez ha assegurat que a Rubí no hi ha cap grup especialitzat i la majoria d’aquests delictes recau en una manca de cura de les pertinences personals. Les estafes augmenten, com a la resta del territori, i afecten ciutadans de tot tipus de perfils, des de gent gran fins a empresaris o propietaris de comerços que fan transaccions econòmiques, o persones a les quals els hi roben les dades.

Respecte a les ocupacions il·legals, el responsable de Mossos a la ciutat ha manifestat que s’han reduït a la meitat en l’últim any i una de les causes és perquè la policia és alertada amb antelació i pot arribar abans que aquestes es consolidin.

Altres dades positives són les que es refereixen als robatoris amb força a domicili, que han patit una davallada del 20% respecte l’any 2021 i els robatoris amb força a l’interior de vehicles, que han caigut un 30%.

Els robatoris amb violència o intimidació, que són aquells en els que hi ha una interacció directa entre autor i víctima, han baixat un 33% respecte l’any 2021, passant de 185 a 125.

L’apartat negatiu té a veure amb la violència de gènere, ja que aquesta s’ha incrementat un 20%. Tot i això, Rodríguez considera que en aquest augment cal destriar si és perquè es denuncia més, si són casos nous o són fets que es produeixen des de fa temps, i la dona ara ha decidit posar-ho en mans de la policia.

Investigació oberta pel cas Brian Ríos

Preguntat per Brian Ríos, el jove colombià mort als calabossos de la comissaria de Mossos de Rubí el passat mes d’agost, l’intendent ha dit que lamenten profundament la seva defunció i que hi ha una investigació oberta per part d’un grup específic de la policia judicial.

"Hem revisat des de les càmeres fins als registres informàtics que vetllen per l’estat dels detinguts i no apreciem res que sigui incorrecte o fora del normal en el protocol. De fet, fruit de la vigilància es van adonar que estava mort i, tot i l’alerta, no van poder fer res per salvar-lo. L’autòpsia es va realitzar i la causa judicial seguirà el seu camí”, ha afegit Rodríguez.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació