La precarietat dels Bombers de Rubí - Sant Cugat

Fa temps que els treballadors denuncien una manca de personal i material per tal de poder fer bé la seva feina

 

El Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, que dona cobertura a aquests tres municipis, està sota mínims de personal, segons asseguren els mateixos bombers. "Ara mateix ens han baixat el mínim de bombers operatius del Parc de 5 a 4 i això ens fa gairebé impossible poder donar un bon servei", assegura Marc Guix, delegat sindical del Parc, en una entrevista al TOT Sant Cugat. A més, tot i reconèixer que és una problemàtica existent a arreu de Catalunya, els bombers denuncien "l'estat precari" en el que es troben.

 

Manca de personal i moltes hores extra

Els 4 bombers que actualment treballen en el Parc Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, igual que els de la resta de Catalunya, han de fer mans i mànigues per poder donar la cobertura necessària. Així, Marc Guix explica que per cobrir totes les necessitats del país "es necessiten 750 bombers més". Per això, estan en negociacions amb Interior, però asseguren que aquestes places "es cobriran l'any 2024, sent molt generosos". "Manca una clara voluntat política per solucionar-ho", afirma Marc Guix, delegat sindical.

 

Pel que fa al Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, seguint la recomanació de la ràtio que planteja la Unió Europea, hi hauria d'haver un bomber per cada 1.000 habitants, molt lluny de la ràtio real existent. El parc ha de donar cobertura a 177.000 habitant (segons la recomanació hi hauria d'haver 177 bombers) amb només 4 professionals.

 

Això provoca que hi hagi alteracions en els protocols d'actuació, ja que la manca de personal fa que no es puguin complir les recomanacions establertes en una actuació, segons expliquen els bombers. "Si arriba més d'una emergència a la vegada, no podem fer front a les dues", diu Guix.

 

En els darrers anys, per poder suplir la maca de personal, els bombers d'arreu de Catalunya s'han carregat d'hores extres. Segons apunten els del Parc Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, durant l'any 2017, arreu de Catalunya, els bombers van fer 420.000 hores extres, mentre que durant el 2018 en van fer 500.000. "Som els funcionaris que més hores extres fem", assenyala Marc Guix.

 

Ara, però, per fer visible la problemàtica i pressionar a la Generalitat, els bombers han decidit deixar de fer hores extres, com a mínim fins a la nova reunió sindical, que es farà el 10 de febrer. "Els bombers tapàvem les vergonyes del Govern fent hores extres, però hem decidit deixar de fer-ho", explica Marc Guix. "No és qüestió de fer més o menys hores, sinó de fer visible el problema i tractar que hi hagi les solucions adequades", afegeix el delegat sindical del Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal.

 

Problemes amb les instal·lacions i el material

Segons apunten els bombers, les instal·lacions del Parc, així com els vehicles i el material que utilitzen, "han quedat obsolets" i no els permeten realitzar amb seguretat la seva feina. "Ara mateix estem treballant en precari i necessitem poder-ho fer amb més seguretat, tant per a nosaltres com per poder donar un bon servei", explica Marc Guix.

 

En aquest sentit, l'any 2014 es va aprovar una resolució al Parlament de Catalunya per dotar el Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, entre d'altres, d'un vehicle 'autoescala', que incorpora un elevador amb una plataforma per poder arribar més fàcilment, per exemple, a pisos elevats. Aquesta resolució, però, encara no s'ha fet efectiva: "Ens van prometre un vehicle l'any 2014 que encara estem esperant", expliquen els bombers.

 

Les propostes del Departament d'Interior

El passat mes de desembre, el conseller d'Interior, Miquel Buch, anunciava alguna de les propostes presentades a les diferents reunions mantingudes amb el Grup de Treball de negociació de l'Acord entre representants de la DGPEIS i els representants sindicals.

 

Entre elles, es presentava l'objectiu de normalitzar la situació del Cos de Bombers d'aquí a l'any 2022 mitjançant l'ingrés de 1.000 nous efectius, la implementació d'altres millores de caràcter organitzatiu i laboral i també de renovació del vestuari, els equipaments, el parc mòbil  les infraestructures. 

 

En aquest sentit, les noves incorporacions serien de manera gradual, 250 noves places cada any fins a arribar a les 1.000 noves. A més, la proposta també contempla aspectes com la millora de la retribució de les hores extraordinàries, la carrera professional o la reactivació de la comissió de segona activitat, entre d'altres.

 

Mentrestant, a més, hi ha tot un seguit de concursos públics oberts, o bé en tràmit de licitació o bé pendents d'adjudicació, per tal d'obtenir nou material o contractació de serveis que millorin la qualitat del servei que ofereix el Cos de Bombers. En aquest llistat de "pendents" s'hi troben càmeres termogràfiques, mànegues, llanternes, motxilles portamànegues, vestuari i equipament Campanya Forestal, màscares, diferents vehicles, 400 caputxes de rescat, entre molts d'altres.