La vespa asiàtica s'acosta a Rubí

Durant el 2017 s'ha registrat un creixement exponencial del nombre de nius

La vespa asiàtica (Vespa velutina) s'ha estès durant l'últim any per diverses àrees de Catalunya, segons les últimes dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. En concret, l'insecte s'ha establert a cinc noves comarques en 2017: la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Maresme i el Vallès Oriental. Per tant, pocs quilòmetres li resten per endinar-se al Vallès Occidental i a Rubí.

 

En aquest sentit, durant el 2017 s'ha registrat un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 localitzats en 2016, la qual cosa suposa un creixement de més del 68%. Tanmateix, s'estima que només es detecten un 10 % dels nius existents.

 

D'aquesta manera, els tècnics confirmen que aquesta espècie invasora es troba ja plenament instal·lada a Catalunya. Les comarques que pateixen més afectacions en el sector de l'apicultura són l'Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany i el Gironès, mentre que al Ripollès i el Baix Empordà, l'espècie genera més molèsties en construccions i habitatges. L'expansió de la vespa s'ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent la seva presència a Tarragona, a conseqüència del clima mediterrani.

 

Encara que la seva presència no es pot eliminar, la Generalitat ha elaborat un protocol d'actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb els apicultors. Consisteix principalment en l'eliminació de nius i en la captura d'abelles reines quan surten de la hivernació, generalment a partir de finals de febrer, amb l'augment de temperatures, i mitjançant paranys. En cas de perill per a les persones, els Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius. També es treballa conjuntament amb el sector apícola, i ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia en comú en la lluita contra aquest insecte.