Manel Bamala: "Els Tres Tombs treu moltíssima gent al carrer i això és un orgull"

En Manel Bamala és el president de la Societat Sant Antoni Abat des de 2016, entitat que ha organitzat aquesta festa a Rubí durant 165 anys

La Societat de Sant Antoni Abat de Rubí es va fundar l'any 1859 i des d'aquell moment ha sigut l'encarregada d'organitzar la festa del patró dels animals durant 165 anys. Sent una de les entitats més antigues de la ciutat, aconsegueix mobilitzar centenars de rubinencs, grans i petits, durant la tradicional rua dels Tres Tombs. Una rua que s'ha celebrat cada any a Rubí exceptuant el període de la guerra civil i el de la Covid-19.

Més info: Sant Antoni Abat 2024: Tota la programació amb la rua dels Tres Tombs

Avui parlem amb el seu president des del 2016, Manel Bamala, un home que ha estat lligat a l'entitat des de sempre i com ell mateix es defineix és "fill de Rubí". De fet, fins aquest any, era el cordonista més jove que havia tingut mai la Societat, però en aquesta 165a edició la Carlota Oliveras amb 14 anys li ha pres el títol.

Més info: Joana Oliveras serà la banderera de Sant Antoni Abat 2024

Quin és el teu primer record dins la Societat de Sant Antoni Abat?

Com a col·laborador és de quan tenia 15 anys per, però als 16 vaig ser cordonista amb el meu germà gran i el meu pare de banderer. El meu pare era de la junta i també havia estat col·laborador, per tant, de ben petit ja em vaig enganxar amb els Tres Tombs. Ara ja sent un adult vaig passar a formar part de la junta fa 15 anys, primer com a vocal, després com a secretari i finalment com a president.

Sempre has viscut en contacte amb els cavalls, doncs?

Sempre, d'ençà que vaig néixer. Els meus avis ja en tenien i sempre han sigut pagesos, els meus pares també. Els fills ja no hem continuat amb la pagesia, però sí que hem seguit al món del cavall.

"He estat envoltat de cavalls d'ençà que vaig néixer"

Quina tasca feu des de la societat?

És una feina que no es veu, perquè tothom veu els Tres Tombs i les activitats del cap de setmana, però no saben tota la feinada que hi ha darrere, una feina que ens ocupa gairebé tot l'any. La tasca més important és trobar un banderer que vulgui ser el protagonista aquell cap de setmana i que també aporti econòmicament. Després és organitzar tota la festa, tenir una orquestra per aquell dia, la tabalada, els espectacles, etc. Durant tot l'any també intentem buscar nous socis, anunciants i organitzem el bar per Festa Major i Sant Roc.

"Tothom veu els Tres Tombs, però no saben tota la feinada que hi ha darrere"

Com se sustenta econòmicament la Societat?

Tenim diferents fonts d'ingressos, per exemple els socis paguen una quota, però com he comentat també tenim els anunciants de la revista en paper que fem, el bar de Festa Major i Sant Roc també aporten. És un pressupost important, pensa que tots els carros que venen d'arreu de Catalunya ho fan cobrant perquè nosaltres no tenim cap carro ni cavall. Normalment, quan tens carros i cavalls t'intercanvies amb altres poblacions i llavors tu vas a la seva i ells venen a la teva.

Manel Bamala, president de la Societat Sant Antoni Abat. FOTO: Estela Luengo

Manel Bamala, president de la Societat Sant Antoni Abat. FOTO: Estela Luengo

Mai heu tingut cap problema per fer la festa?

Sempre l'hem fet, però va haver-hi un cop que va anar la cosa molt justa i els de la junta vam haver de demanar crèdits personals per pagar les factures d'aquell any. Això va ser fa temps i per sort, des d'aquell any tot ha anat sortint. La cosa és no arronsar més el braç que la màniga.

La teva feina com a president és diària i dura tot l'any.

Sí, costa de portar-la i a vegades penso que ja tinc una edat i és moment que una altra persona més jove agafi el timó. A més, cada vegada són més papers que ens demanen i arriba un moment que això dona molts mals de cap. Però després em refredo una mica i vaig fent.

"A vegades penso que és moment que una altra persona més jove agafi el timó"

Quina valoració feu de les crítiques dels animalistes?

Nosaltres pensem que són persones que no entenen massa. Qui és més animalista, aquestes persones o el mateix propietari del cavall que el tracta com si fos una persona? Aquests cavalls estan molt ben cuidats, van al veterinari i tenen totes les vacunes, van al dentista, els hi fan massatges, si estan tristos es té en compte i és mira de solucionar. No hi ha persona més animalista que qui té un cavall.

"No hi ha persona més animalista que qui té un cavall"

Aquesta gent veu els carros i es pensen que pesen molt, però els carros estan buits per dintre, per fora només hi ha palla. Tu pensa que un cavall pesa entre 400 i 500 kg i pot arrossegar això, i si són 4 o 5 cavalls tirant un carro i el carro pesa 200 kg, si ells volen aquell carro vola.

Que és el més bonic d'aquesta celebració?

És un conjunt, m'agrada tot des del divendres que comencem i dissabte a la tarda amb el ball i la cercavila. Els Tres Tombs és de les rues que més gent treu al carrer i la gent ho gaudeix molt.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.