Marina Porras: "La gent està molt més oberta a comprar llibres que no són els més venuts"

Entrevista a la crítica literària i llibretera de L’Ombra amb motiu de la diada de Sant Jordi

La ciutat compte les hores per viure la tradicional festa del llibre i la rosa amb plena normalitat després de dos anys de pandèmia. Entrevistem a la Marina Porras, crítica literària, escriptora i llibretera de L'Ombra, perquè ens expliqui com es presenta la diada de Sant Jordi d'enguany i que ens faci algunes recomanacions.

La llibreria que va obrir la seva mare a la ciutat quan la Marina només tenia cinc anys, forma part de l'associació Comerç Rubí.

Marina, com es presenta el Sant Jordi?

La veritat que amb moltes ganes perquè és el primer Sant Jordi que fem sense restriccions i amb moltes limitacions. L'únic impediment d'aquest any pot ser el temps, però més enllà d'això no pot passar gaire cosa més.

Com trobeu la clientela? La gent s'espera a dissabte o ja estan comprant llibres?

Abril sempre és un mes amb molt de moviment, especialment aquestes últimes setmanes. Hi ha gent que s'avança per tenir els regals preparats i voltar amb més calma per Sant Jordi. Sí que hi ha moltes reserves i comandes. També hi ha qui s'espera al dia 23.

Quins llibres esteu venent més aquests dies, tant en català com en castellà?

Doncs en els últims anys la tendència és que no tot es concentra en un sol títol. Evidentment, els llibres mediàtics d'autors catalans a Sant Jordi sempre tenen el seu espai però realment la gent està molt més oberta a comprar tota mena de llibres que no són els més venuts.

Tot i això, els de l'Empar Moliner i el Toni Cruanyes seran grans títols d'aquest Sant Jordi. Però aquestes són les coses esperables, l'interessant és que no està tot tan concentrat.

En castellà crec que això passa menys i es concentren en títols específics. Per exemple, s'està venent moltíssim el Posteguillo, un autor que cada vegada que surt arrasa bastant.

En no-ficció, crec que tornarà a haver-hi un petit fenomen amb el programa 'Crims' del Carles Porta. Un de no-ficció en català també important és el Manel Alías i "Rússia, l'escenari més gran del món", cròniques d'ell com a corresponsal de TV3, que explica com veu la situació actual i apunta qüestions de fons.

Marina, quina recomanació literària personal faries?

Sempre m'ha agradat molt tornar als clàssics i l'editorial Viena ha editat un llibre de la Charlotte Brontë, "Jane Eyre", amb una traducció nova de Marta Pere al català. Crec que és una novel·la molt xula, tant per a lectors més joves com més grans. Un clàssic que crec que val molt la pena, per llegir per primer cop o per tornar a llegir. És una novel·la que t'enganxa.

Què destaques d'una obra com "Jane Eyre"?

Crec que és interessant veure com un llibre escrit fa 200 anys el llegeixes i reconeixes tot un seguit de coses que podrien estar succeint avui. Crec que això és molt impactant i interessant alhora.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.