Les masies més importants de Rubí

El municipi sempre ha comptat amb un gran patrimoni de masies que recorda al nostre passat agrícola

La nostra ciutat té un gran patrimoni cultural. Fins al segle XX, Rubí comptava amb un gran nombre de masies a causa del seu passat agrícola. Al llarg dels anys, moltes d'elles han anat desapareixent, però, en canvi, encara queden que es poden visitar fent la "Ruta de les masies"

Ca n'Alzamora 

Es data que es va construir en 1299 i es deia Mas Mestro. Des del s.XVIII, ha estat regentada per la família Alzamora i pertany al municipi des del s.XIX. A la seva façana té influència de l'arquitectura gòtica. 

Can Feliu

Se'n sap de la seva presència des del segle XIII, quan rebia el nom de Mas Llunell. Va formar part de Ca n'Oriol i al segle passat de Can Xercavins. Va tenir una funció agrària i en l'actualitat és un restaurant.

Ca n'Oriol

Avui dia és una casa de colònies. Fins el s.XIV, era coneguda com Cases Besses i quan van aparèixer els Oriols va canviar el seu nom. 

Can Ramoneda

Fins a l'any 1187 es deia Mas Clapera i el nom actual, que l'ha seguit durant divuit generacions, el té des del s. XV. La família Ramoneda consta d'un arbre genealògic que es remunta al 1500. Avui dia és un espai dedicat a la celebració d'esdeveniments. 

Can Serra

La seva aparició als documents històrics són del 1230. Es coneixia com a Serra del Molí o Serrallach. A causa de la rierada del 1962, va patir la degradació de la seva façana. A la dècada dels 90, va ser reformada mitjançant l'Escola Taller

Can Serrafossà 

És el mas amb més terres en actiu i el que exemplifica la diversitat de l'agricultura i els cultius rubinencs. De la masia, destaca el portal i la finestra de l'any 1601. 

Can Xercavins 

Les primeres esmenes d'aquesta masia es remunten a l'any 1152. Es creu que el seu nom prové del rierol que està al voltant anomenat l'Exercavins. En 1396, Joan I va nomenar Pere de Xercavins el primer Batlle Reial de Rubí.

Torre de la Llebre 

Es va crear per a prevenció dels atacs dels sarraïns que provenien de l'altra banda del riu Llobregat. Al segle XVII, es coneixia com a Mas Pla o Mas Caldes, i durant una època va pertànyer al monestir de Sant Cugat. Vas ser annexionada a la parròquia de Rubí al s.XIX, i actualment és un restaurant. 

Durant els últims dies de vacances, és una gran oportunitat visitar el patrimoni històric i cultural de Rubí. D'aquesta manera, podem conèixer més de la nostra ciutat i els seus costums. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.