Mercè (Tot Labors): "És molt important el comerç petit perquè dona vida a la ciutat"

Aquest cap de setmana, la merceria oferirà una exposició de les seves alumnes a la botiga

D'aquí a ben poc, farà 25 anys que la Mercè Herraiz va obrir la seva primera botiga a la ciutat. Durant els primers cinc anys va estar en un local de la plaça Onze de Setembre. Des de ja fa gairebé 20, l'establiment es va traslladar al carrer Bartrina.

Quan traspassem la porta de l'establiment trobem un petit temple de cintes, teles, botons i un grup de dones cosint i xerrant. És la merceria Tot Labors i forma part de l'associació de comerciants Comerç Rubí.

La Mercè amb algunes de les seves alumnes. FOTO: NHS

ILa Mercè amb algunes de les seves alumnes. FOTO: NHS


"Fem tallers, principalment, de patchwork i costura. Tinc una mitjana d'unes 30 alumnes", explica la Mercè, qui recorda els seus inicis fent labors al parc de l'Onze de Setembre, quan el seu fill gran era petit. "La gent es va animar i vam començar a fer els tallers allà", recorda.

Al carrer Bartrina la botiga es va fer més gran i la Mercè es va enfocar en els tallers i un club de patchwork. Tot i això, també ven peces de merceria, fa brodats i arranjaments de roba.

Quan se li pregunta per aquest ofici del qual ja queden poques persones que s'hi dediquin, la Mercè reconeix que la costura li ha agradat sempre. "Jo vaig començar que no tenia ni els 6 anys. La meva mare buscava els seus botons i s'anava a les meves nines, allà estaven tots cosits", diu entre riures.

L'afició de la Mercè per la costura l'ha acompanyat al llarg de tota la vida. Mare de família, recorda que "feia les disfresses de casa, de tots. Inclús el vestit de núvia me'l vaig fer jo, amb l'ajuda de la meva sogra".

Interior de la merceria Tot Labors. FOTO: Redacció

Interior de la merceria Tot Labors. FOTO: Redacció


Després de fer la carrera d'Empresarials va decidir provar sort amb la costura, i ara es dedica plenament al patchwork i a fer arranjaments. Deixa molt clar que no és modista, perquè per ser-ho "has de saber fer tots els patrons. Tinc el títol des dels 16 anys, però vaig entrar a la universitat i ho vaig deixar parat. M'hauria de reciclar per poder fer la roba des de zero".

I per qui no ho sàpiga, què és el patchwork? "Són retalls de roba que vas unint i fas combinacions. Acabes aconseguint vànoves, coixins, pots fer davantals amb aplicacions i dibuixos fora de l'habitual. Bosses, nines, costurers... té un gran ventall de possibilitats".

A la botiga té com a col·laboradora l'Anna, que recentment ha obert la seva pròpia empresa Annkits, i treballa a través de Facebook i Instagram. Ara, al novembre, participaran les dues amb un estand a Creativa, el saló de treballs manuals i artesanies, a la Farga de l'Hospitalet.

Sobre l'edat dels alumnes de costura, la Mercè explica que el perfil s'està ampliant. "La majoria tenen uns 55 o 60 anys, quan les criatures ja són grans. Tinc una petita mostra de nenes que normalment s'apunten quan faig la Botiga al Carrer i de vegades es queden tot l'any o només venen els juliols. També hi ha una petita bossa de gent d'uns 30 o 40 anys, amb nens petits, i els hi fan algunes coses".

Curiosament, la Mercè explica que en alguns casos són les filles les que apunten a les mares al seu taller perquè no es quedin tancades a casa. "Veuen que aquí hi ha activitats. No només és costura, els hi serveix molt per relacionar-se". De fet, assegura que hi ha dos o tres alumnes que fa molts anys que venen al taller i no els hi agrada cosir. Com? "Perquè s'ho passen bé. Cosir és secundari", apunta. 

Normalment, els grups de costura de la Mercè són de cinc o sis persones. "Cadascú va al seu ritme. No has de saber més o menys. Tinc gent que comença des de zero i altres que en saben molt". 

La Mercè explica que per fer un treball de patchwork pots estar dies o mesos, depenent de la dificultat, la mida i el nombre de les peces. Aconsella fer aquests regals personalitzats a qui "realment ho apreciï o que tu apreciïs molt", ja que és si és una feina ben treballada suposa una inversió de temps i preu. "Antigament, es feia amb retalls però avui tenim robes de disseny que vénen dels Estats Units. Tinc també nacionals però els dissenys no tenen res a veure".  

Exposició aquest cap de setmana 

Quan li donem a la Mercè l'oportunitat de fer servir d'altaveu el TOT, aprofita per recordar que "és molt important el comerç petit perquè dona vida a la ciutat". Tot i que reconeix que "hi ha coses que no ens queda més remei que anar als afores", recorda que hi ha factors com la familiaritat o la confiança que són insubstituïbles. "Tinc clientes de fa 24 i 25 anys"

Per acabar, la Mercè convida tota la ciutadania a passar-se aquest dissabte 24 de setembre, de 17 a 20 h, i el diumenge 25, de 10 a 13:30 h, per la botiga del carrer Bartrina, on s'exposaran totes les labors de les alumnes d'aquest últim curs. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.