La Cansaladeria Milà Vallès és una botiga històrica que va obrir a Rubí en el 1957, fundada per la Maria Albà i el seu marit, Josep Milà. Des de fa 8 anys, la Mercedes Rodríguez està al capdavant d’aquest emblemàtic comerç, situat a la cantonada del carrer de la Creu amb el passeig Francesc Macià, a tocar de la plaça Catalunya. Després de 65 anys d’història però, l’establiment abaixarà la persiana a finals d’any.
“Es tanca per la inflació, sobretot, però de la pandèmia cap aquí ha canviat molt la forma de comprar de la gent amb l’obertura de tant de centre comercial. A sobre, al ser de vianants no hi ha per aparcar, perquè diuen que a l’Escardívol sí, però no hi ha aparcament. Entre que la feina ha baixat i ha pujat tot, doncs no pot ser”, explica la Mercedes, qui recorda que l’establiment “està en traspàs però tanco el 31 de desembre”.
I és que, com molts altres petits comerços, la cansaladeria ha patit la pujada de preus generalitzada de la llum, el lloguer i la matèria primera.
Preguntada per com s’ho ha pres la clientela, la Mercedes reconeix que hi ha hagut reaccions de tota mena, amb gent molt enfadada i altres que inclús han dit de “fer manifestacions”. També explica que hi ha clientela “que se’ns posa a plorar perquè la majoria són del barri que venent caminant a comprar. Però es fan grans i els fills no segueixen perquè la gent jove, què fa? Aparca en un centre comercial o en una gran superfície, on ho tenen tot”.
En aquest sentit, la Mercedes insisteix que els hàbits de compra han canviat i ara les famílies no li fan la compra de la setmana com abans perquè no volen anar carregades amb bosses fins al cotxe i després haver de tornar a un altre establiment, per la qual cosa s’enduen comandes més petites.
IL'Elena té 55 anys i treballa a la cansaladeria des de que té 15. Amb ella també està de dependenta la seva germana, la Lídia. FOTO: NHS
A la cansaladeria rubinenca, on també treballen com a dependentes l’Elena i la Lídia, venen pollastre, conill, embotits i una gran varietat de formatges. A més, tenen obrador propi. “Ens porten la carn i fem el pernil dolç, la botifarra blanca, negra, el xoriço, la sobrassada... Ho elaborem nosaltres mateixos, les hamburgueses són de cada dia”, explica la propietària, que s’aixeca cada matí a les 4:30 h per estar una hora després ja feinejant a l’interior de la botiga.
A més de donar un servei a la ciutadania, la Mercedes destaca el tracte personalitzat que rep la clientela que s’acosta a la cansaladeria. “De vegades fem de psicòlegs també. La gent ve, t’explica els seus problemes...”, i fa referència al “caliu” del comerç local.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.