Merche Val (SEM): “L’helicòpter és com una UCI mòbil i està totalment equipada”

Entrevista a la cap de la unitat de mitjans aeris del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM)

Els helicòpters del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) han realitzat més de 23.000 assistències a pacients de tot Catalunya en 10 anys. Entrevistem la cap de la unitat de mitjans aeris, Merche Val, perquè ens expliqui el funcionament de la base de l’Hospital Universitari del Parc Taulí de Sabadell, que és la que dona servei a Rubí i altres punts del territori.  

Merche, quina és la vostra tasca?

La nostra feina bàsica és atendre els pacients en serveis primaris, és a dir, primera resposta a l’incident on la persona ha de ser atesa. També tenim una altra modalitat, la interhospitalària, trasllats de pacients crítics d’un hospital a un altre perquè el pacient pugui rebre el tractament definitiu per a la seva patologia, ja siguin infarts, ictus, politraumatismes molt crítics.

Aquest tipus de trasllats d’un hospital comarcal a un altre terciari o d’alta tecnologia es pot fer sempre que tingui un heliport habilitat.

"Podem traslladar a un equip especialitzat a qualsevol punt de Catalunya"

La base de Sabadell a quina zona dona servei?

Als municipis del Vallès, la metro sud i Catalunya central. Realment, és la base que cobreix més zona habitable respecte a les altres, i és la que fa 24 h i trasllats de pacients pediàtrics.

Ara bé, vull deixar clar que les quatre bases dels helicòpters del SEM donen resposta a tot Catalunya. Evidentment, les tenim distribuïdes per territori, però podem desplaçar un recurs aeri a qualsevol punt del territori.

"Els treballadors del SEM són grans professionals, anteposen la seva vida i la posen en perill per atendre els pacients"

Per als que som de Rubí, si hi ha un infart o accident de trànsit i ve el SEM en helicòpter, a on es porta el pacient?

Els criteris que es fan servir per derivar-los a un hospital o a un altre depenen de la patologia. M’explico, si és un pacient que ha tingut un accident de trànsit i té unes lesions que són cremades importants, el portarem a l’hospital especialitzat a donar-li tractament, en aquest cas, Vall d’Hebron.

La proximitat a l’hospital d’alta tecnologia també és un altre criteri i que tingui heliport habilitat. Si no el té, evidentment no el podrem portar. També ho marca la distribució del CatSalut, que determina on s’han de portar els malalts tenint en compte els fluxos.

Però marca molt el que presenta el pacient perquè li donin un tractament definitiu. Per exemple, no tots els hospitals terciaris poden fer un replantament d’una extremitat. Per tant, la distribució dels hospitals va molt lligada a la patologia que presenti el pacient.

"La implantació del vol nocturn va suposar un abans i després"

A Rubí, un dels hospitals més propers que tenim és l’Hospital General de Sant Cugat o el de Terrassa. Tenen heliport?

L’Hospital General de Catalunya sí té heliport. De fet, allà teníem la nostra base antigament. L’Hospital de Terrassa no en té. Així doncs, si un pacient hagués de ser derivat a l’hospital de Terrassa, o bé es quedaria amb un que tingui heliport, com el Taulí o bé, des d’allà es faria el trasllat hospitalari terrestre a Terrassa. Però normalment, per no perjudicar els pacients, si el Taulí pot assumir aquest pacient es quedarà allà sempre que vagi en mitjà aeri.

Sí que és veritat que el SEM aeri a Rubí és mínim perquè tenim molts recursos terrestres, però quan s’ha de derivar a Barcelona o Vall d’Hebron s’obté molta eficàcia amb l’helicòpter.

Merche Val, cap de la unitat de mitjans aeris del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). FONT: Redacció

Merche Val, cap de la unitat de mitjans aeris del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). FONT: Redacció

 

Feu vols nocturn també?

Tenim la base 24 hores a Sabadell, i la implantació del vol nocturn va suposar un abans i després, una millora substancial per a pacients que a la nit havien de ser traslladats a Barcelona en mitjans terrestres. Si la meteorologia ho permet, el trasllat de crítics es fa per aire si l’hospital té l’heliport habilitat.

Qui viatja i com és per dins un helicòpter del SEM?

L’helicòpter és com una UCI mòbil i està totalment equipada com la d’un hospital. Hi ha quatre components: el pilot, copilot, metge i infermer. Tots són especialistes en atenció al pacient crític i els metges en reanimació i anestesiologia. També hi ha la part pediàtrica. Podem traslladar a un equip especialitzat a qualsevol punt de Catalunya.

Per acabar, de quina pasta està fet un treballador del SEM?

No sé si tindria algun qualificatiu. Sí que et puc dir que són grans professionals, anteposen la seva vida i la posen en perill per atendre els pacients. Tenen gran il·lusió, estan per i per als pacients, creuen en la seva professionalitat. Els de mitjans aeris combinen amb terrestre i hospitals, i no els hi diguis de fer altres tasques que no siguin les pròpies.

Infermera i metge del SEM a la base de Sabadell. FOTO: Xavi Blanco

Infermera i metge del SEM a la base de Sabadell. FOTO: Xavi Blanco

La unitat de mitjans aeris està integrada per quatre bases distribuïdes pel territori català, on es troben els helicòpters medicalitzats, per professionals especialitzats i per la taula de coordinació de vol, un sistema únic a tot l’Estat Espanyol, que dona suport en tota la missió assistencial.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.