Els mossos que van abatre els terroristes del 17-A demanden la Generalitat

Els agents demanen una indemnització pels danys psicològics patits des d'aleshores

Els quatre mossos d'esquadra que van abatre els terroristes gihadistes de Barcelona i Cambrils l'agost del 2017 han demandat la Generalitat perquè els indemnitzi pels danys psicològics patits des d'aleshores.

El agents de policia van presentar desembre passat una reclamació administrativa al Departament d'Interior, però encara no ha estat resposta, i ara han interposat un recurs contenciós-administratiu en un jutjat de Barcelona per reclamar un total d'1,2 milions d'euros per les seqüeles i els danys i perjudicis patits. Es tracta dels dos agents que van matar a trets cinc terroristes a Cambrils i dels dos que van fer el mateix a Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta de la Rambla, a l'Alt Penedès, quatre dies després.

Cal recordar que els atemptats a la Rambla van acabar amb la vida d'una quinzena de persones, a més d'un centenar de ferits. Entre les víctimes, un nen de tres anys de Rubí i un familiar directe. 

Com que els terroristes estan morts, la sentència de l'Audiència Nacional que va condemnar tres col·laboradors no establia indemnitzacions per als mossos, tot i que els va reconèixer la condició de víctimes del terrorisme.

Per això, l'advocat dels agents, José Antonio Bitos, del sindicat USPAC, considera que és la Generalitat qui els ha d'indemnitzar, tal com estableix la llei de la policia catalana del 1994, una sentència del Tribunal Suprem del 2022 i una instrucció del Departament d'Interior del febrer passat per als agents afectats en acte de servei. 

Incapacitat permanent per al mosso d'Esquadra que va abatre quatre terroristes a Cambrils

En aquest sentit, el Departament d'Interior ja va atorgar una retribució al mosso que va abatre quatre terroristes a Cambrils després dels atemptats del 17-A, segons va avançar 'El País' i van confirmar fonts del Govern a l'ACN el passat mes de febrer. La cobrarà fins que es jubili. El 2021 ja se li va atorgar la medalla d'or amb distintiu vermell, la màxima condecoració del cos, i ara s'ha afegit la retribució, ja que l'agent està en situació d'incapacitat permanent per les seqüeles d'aquell episodi.

Prèviament ja havia rebut la medalla de plata, tant ell com els altres policies que van intervenir en els fets. El seu advocat havia lamentat la falta de reconeixement del Govern al seu client.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació