Rubí és la seu de l'Associació Catalana de Drones i Afins (XDRON), la primera associació dedicada exclusivament als drones en Catalunya i l'única d'Espanya sense ànim de lucre.
El TOT Rubí hem parlat amb els seus fundadors, l'Oscar López (president), el Leonardo Schmidt (secretari) i l'Alejandro Molina (tresorer). S'ha reunit amb ells en el seu nou local que encara està per acabar. Un parell de taules, un sofà, cadires i parets blanques que d'aquí poc es convertiran en el lloc indicat per a tots els amants dels drones. 'Allà anirà el taller', explica l'Oscar mentre assenyala cap a un costat de l'espai. La idea del taller és que tots aquells socis i sòcies puguin anar a reparar els seus drones, a muntar-los... Es col·locarà una impressora 3D per a imprimir peces i hi haurà totes les eines necessàries més els consells sobre els tipus de materials i que poden comprar. A més, l'associació vol col·laborar en l'àmbit social, per això s'ofereixen a imprimir pròtesis per a diferents hospitals i ajudar així a gent que ho necessiti. És una manera de, ja que són una associació sense ànim de lucre, invertir els beneficis que tinguin en causes socials.
El TOT Rubí hi pregunta com va sorgir la idea de fer una associació de drones i expliquen que tot va començar arrel un fòrum de mundodron, on es van ajuntar uns quants i van decidir crear una associació sense ànim de lucre que bàsicament neix de les inquietuds que té la gent, com a manera de facilitar informació, oferir cursos... Des de XDRON, volen fomentar el bon ús, tant per la part de hobbies com per la part professional, intentant ajuntar a quanta més gent possible per a posar fi amb la situació que s'estava vivint envers aquest tema, en el qual tots els interessats estan escampats, sense tenir un punt d'unió i de trobada.

Expliquen que cada drone serveix per a una cosa. Es poden utilitzar com a hobby i, en aquest cas s'han de conèixer algunes normes de seguretat i tenir sentit comú, així com saber que no es poden fer volar drones en parcs naturals, en aglomeracions, en ciutats... de fet, amb la normativa actual, només es poden fer volar en recintes privats amb sostre. En el cas de treballar professionalment, s'ha de fer un curs i estar titulat com a pilot, tenir un certificat mèdic que AESA (Agència Espacial de Seguretat Aèria) ha d'aprovar i conèixer i respectar les lleis de vol.
El principal problema està en el fet que falta una normativa que reguli l'ús dels drones. A la resta d'Europa i altres continents ja està feta (a França hi ha una normativa especial per a drones des del 2012), però a Espanya està la normativa aèria per a naus no tripulades, que data de la dècada dels 70, quan no existien els drones. Al juliol de l'any passat es va aprovar un projecte de llei per a regularitzar el sistema de drones, tot i que encara no s'ha fet. Això és un problema, ja que la normativa que hi ha és únicament amb finalitats de recaptació, no de bon ús.
El fet que no hi hagi normativa provoca que passin coses com que hi hagin d'aterrar avions comercials per creuar-se amb un drone, hagi de parar una atracció de Port Aventura pel mateix... Igualment, segons l'Oscar, la majoria de les multes que hi ha a Espanya solen ser cap a estrangers que, com que no hi una llei que reguli, aprofiten per volar i filmar a qualsevol lloc. El problema d'Espanya, explica l'Alejandro, és que en comptes de fomentar-ne l'ús (en alguns països el PIB s'ha vist augmentat en un 30% un cop regulats els drones) el que s'està fent són normes per a multar i, en comptes de facilitar, es dificulta el fet de demanar permisos (poden arribar a trigar uns 6 mesos per a gravar unes escenes).

El futur té forma de drone
Els membres de XDRON expliquen que amb gairebé tota la seguretat, enun futur no molt llunyà els drones formaran part de la nostra vida quotidiana i, ser pilot d'aquests aparells serà un ofici com qualsevol altre. Volen fomentar un bon ús i recordar que encara que la gent estigui preocupada pels clixés que vénen inclosos amb els drones, com la vulnerabilitat a la intimitat i a la privacitat, la part positiva és molt més gran.
Els drones poden formar part de qualsevol cosa que ens imaginem en la vida. Tant pel que fa a un ús totalment visual (publicitat, cinema, documentals...) com pel que fa a qüestions de seguretat, com ara revisió de vies elèctriques, de vies de tren, detecció d'incendis, comprovació d'equipaments esfondrats abans d'entrar-hi... L'únic que falta és informació i una normativa, per la qual els membres de XDRON ja s'estan movent. De fet, volen que totes aquelles persones que comprin en botigues com Dream, que actualment són els majors venedors de drones, hagin de signar un paper on surti tota la normativa, ja que a causa de la manca d'informació de la qual he parlat abans, molta gent veu els drones com a joguines i els utilitza com a tal, però no ho són.
Per últim, l'Associació Catalana de Drones i Afins ofereix una sèrie de serveis als seus socis i sòcies. A part de l'espai del taller i de l'assessorament, es faran diferents tallers sobre temes específics que seran gratuïts.
Rubí, ciutat de drones
La intenció de XDRON és que Rubí es converteixi en seu d'un campionat mundial de drones. Això significaria molt per la ciutat, seria ficar-la al mapa i aportaria tant renom com beneficis, ja que hi hauria molt moviment de gent, tant a escala nacional com internacional, que hauria d'allotjar-se, menjar, fer-se les assegurances...
De moment, estan treballant per fer un camp de vol a la ciutat, que segurament es trobaria en la zona de Castellnou, ja que ha de complir amb una sèrie de requisits com no estar dins d'un CTR, no ser parc natural, que no hi hagi nucli de població... la decisió definitiva la té AESA, que està anant amb peus de plom per la novetat dels drones, tot i que XDRON espera que d'aquí poc, Rubí es converteixi oficialment en la ciutat dels drones.