“No sabem el que respirem”

Veïns que viuen prop de la fàbrica de Rensika denuncien males olors des de fa temps

A Rubí, diversos dels seus polígons industrials estan a tocar de barris i urbanitzacions. És el cas de la fàbrica Rensika, dedicada a la producció de l’hummus que es ven al Mercadona i al Carrefour, i que queda molt a prop de Can Fatjó, els Avets i Sant Jordi Parc.

Veïns d’aquests tres barris denuncien des de fa temps les males olors de la zona i asseguren que procedeixen d’aquesta fàbrica. Hi ha nombroses queixes a xarxes socials, sobretot Twitter, i pintades a les parets de l’entorn on es llegeix: “prou de pudor Rensika”.

Segons els veïns, tot va començar fa quatre anys i escaig, quan després d’unes reparacions al clavegueram del carrer del Bages es va instal·lar l’empresa Rensika, on havia estat anys enrere la Durex. “Quan es posa l’empresa comença a haver-hi una olor putrefacta i escoltaves baixar l’aigua pel carrer”, explica un d’ells, que afegeix que aquesta mala olor continuava pel clavegueram del carrer Luxemburg fins a la riera. “La gent a les cases posava taps i plàstics en els desguassos perquè pujava l’olor”.

Expliquen que el problema de les aigües residuals en el clavegueram no es va solucionar fins que no va intervenir l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), però la pudor a la zona “mai ha cessat” i s’ha convertit en un maldecap per als qui viuen més a prop de la planta.

Sobre la pudor que de vegades respiren, els veïns diferencien de dos tipus, una “putrefacta” i una altra “química”. Tot i que no poden definir un patró exacte amb les hores o dies que fa més olor, els veïns es mostren preocupats, i expliquen que han demanat saber si aquest “aire pesat” és tòxic o no, però no han obtingut resposta. “No sabem el que respirem”, afegeixen.

Expliquen que la situació els hi ha afectat en les seves activitats quotidianes a l'aire lliure, amb l'agreujant de la calor dels darrers dies, i s’han queixat reiteradament de la situació a través d’instàncies a l’Ajuntament, s’han reunit amb la Síndica de Greuges, quan hi havia, i han trucat a la Policia local, que ha confirmat percebre fortes olors en els barris pròxims a l’activitat de l’empresa.

Els veïns també asseguren que al principi mantenien una interlocució amb la pròpia Rensika per tractar de solucionar el problema. En aquest sentit, un dels veïns assenyala que són conscients que l’empresa dona feina a moltes persones i l’únic que demanen és que l’empresa posi solucions i filtres efectius per acabar amb aquesta molèstia.

L’empresa creu que hi ha pudors que podrien tenir un altre origen

Preguntats per aquesta problemàtica, des de Rensika asseguren que estan treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Rubí i el suport d’una empresa externa en olors “per esbrinar els orígens i diferenciar d’on provenen”.

Tot i que els veïns es mostren convençuts que les pudors procedeixen de la fàbrica d’hummus, l’empresa afirma que “s’estan identificant una sèrie d’olors i no totes provenen de la nostra activitat”. En aquest sentit, consideren que aquesta identificació requereix més temps per descobrir la seva procedència perquè no s’ha trobat un patró concret. “Han de venir en diferents dies, en diferents hores i amb diferents climes”.

Des de l’empresa també expliquen que enguany es va produir un "important incendi" a la planta de depuració, externa a la fàbrica, i la reparació es va allargar més del que s’esperaven pels retards en els subministraments. Això va afectar els processos de depuració de les aigües, que “necessiten un temps per estabilitzar-se”.

L’empresa confirma però, que treballa amb especialistes per identificar les pudors i obtenir solucions per eliminar-les. “Realitzarem les inversions que siguin necessàries”.  

Pel que fa a l’Ajuntament de Rubí, aquest confirma que estan “a sobre del tema” i que s’ha instat a l’empresa a prendre una sèrie de mesures correctores que redueixin el problema de les olors.

“Ara ens trobem a la fase en què l’empresa les ha d’anar implementant i després es verificarà que efectivament hagi estat així i es podrà valorar la seva efectivitat”, expliquen des del consistori, i assegura que s’informa regularment als veïns de la zona afectats.

Segons ha pogut saber el TOT, un decret de l’Ajuntament de Rubí del passat mes de novembre dictamina que l’empresa ha d’acabar amb la contaminació odorífera en un termini de quatre mesos.

Aquest termini s’hauria prorrogat per l’incendi que es va produir en el quadre elèctric però, segons els veïns, aquest 17 de juny l’empresa ja hauria de complir amb les mesures correctores imposades per l'Ajuntament i posar fi al seu particular malson. Expliquen que si les pudors continuen després d’aquesta data, no descarten començar accions de protesta.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.