Pedro Alarcón: "Els escacs és l'únic esport que no distingeix de sexes ni edats"

Entrevistem al nou president de l'Associació d'Escacs Rubinenca per a saber més en aquest canvi de cicle

L'Associació d'Escacs Rubinenca és una de les entitats esportives més antigues de la ciutat. Es va fundar el 9 de gener de l'any 1949 per jugadors aficionats vinculats al municipi. A l'època, la quota era de 2 pessetes per a aquells que es volien iniciar en aquest esport i fer-se socis, i la seva iniciativa va marcar un abans i un després a Rubí.

Quasi 75 anys després, el club-escola continua més viu que mai. Fa pocs mesos la seva junta directiva es va renovar, i ara l'associació té nous reptes i objectius. Pedro Alarcón, el seu nou president, parla amb nosaltres per a tractar tots els temes de "La Rubinenca" i donar a conèixer l'apassionant joc dels escacs. 

L'Associació d'Escacs Rubinenca, tota una vida a la ciutat

El Pedro és el president de l'Associació des de juny. Actualment, la junta està composta per ell, per una secretària, un tresorer i 5/6 vocals més. Alarcón afirma que aquesta és una nova forma d'organigrama, una mica més plural, i on la veu la tenen els socis. "L'Associació s'ha anat renovant durant els anys, tant la seva directiva, com la seva identitat. Va començar com un club, on els aficionats anaven a jugar amb altres que compartien la mateixa passió. A poc a poc s'ha anat transformant fins a ser un club-escola, on ara mateix, fem classes per a nens i nenes principalment, i també per a adults".

El president de l'associació diu que compten amb una filiació d'uns 70 usuaris, on hi ha persones de totes les edats. "És molt maco perquè els escacs és l'únic esport que no distingeix de sexes ni edats, on tothom pot jugar conjuntament". Ara assagen a l'Escola d'Adults, espai que els hi ha habilitat l'Ajuntament. Pedro agraeix al consistori que els hi hagin ajudat amb la ubicació, encara que esmena que "fa anys que som nòmades. Antigament, el club s'ubicava al Casino, però en tancar, hem passat d'un lloc a un altre. Ara estem en aquest espai que està molt bé, però estem parlant amb la regidoria d'Esports per a poder tenir un fix i poder desenvolupar totes les nostres activitats, sobretot, tenir un lloc on els membres puguin anar a jugar." A més, Alarcón afirma que un dels seus objectius principals és poder arribar a tenir una seu social, una de les finalitats que els hi complica pels llargs processos que han de passar els tràmits amb l'administració.

"El nostre objectiu és tenir una seu social"

Econòmicament, el president d'escacs de "La Rubinenca" ens diu que és gràcies als socis i aquestes aportacions, com cedir l'espai de l'Escola d'Adults, el que els hi ajuda a continuar endavant. Afirma que en aquest sentit els va bé, però a l'hora de fer viatges a campionats i tornejos, han d'estrènyer-se el cinturó.

 

Un recorregut ple d'assoliments

L'Associació d'Escacs Rubinenca té una llarga història a diferents competicions a Catalunya i arreu de l'Estat. En 1965, van aconseguir ser subcampions de la 1ª Copa Catalana, líders del grup A de 2ª, campions provincials i l'ascens a 1ªB. A la temporada 2003-2004, van arribar per primer cop a Primera Divisió Catalana.

"L'associació té molts anys i ha tingut molts èxits. En l'actualitat, hem arribat a un que ho tenien com a objectiu, que era jugar al campionat d'Espanya de segona divisió a Linares (Jaén). Ens va costar molt arribar-hi, ja que un dels requisits del torneig era que havia d'haver-hi una noia a l'equip, com a mínim. Als escacs hi ha molt poques dones i és una cosa que s'ha de canviar. Vam parlar amb l'Emma, de 16 anys, i es va animar a anar-hi. El nivell era molt alt i van haver de practicar molt, però va ser una experiència única. Per altra banda, anem jugant opens, ràpids i tornejos arreu del territori i anem aconseguint molts reptes."

"Hem assolit un dels nostre reptes, que era jugar al campionat d'Espanya de segona divisió a Linares"

Una altra cosa a destacar, que el Pedro li posa molt valor, és tot allò que aconsegueix l'associació com a escola. Ens confirma que en aquest curs estaran impartint l'assignatura d'escacs, com a hora lectiva, a l'Escola Mare de Déu de Montserrat de Rubí per als nens i nenes de 3r i 4t de primària. A més, també diu que s'està veient la possibilitat de fer-ho a infants més petits, per tal d'aplicar el que ensenya els escacs a altres modalitats: els números, saber dir les peces en anglès, l'habilitat de pensar i d'altres. Compten amb mestres professionals internacionals d'escacs, amb un llarg recorregut i, que alguns d'ells, es dediquen plenament a això.

 

Els valors més importants

"La concentració, la companyonia, la diversió, la humilitat, el respecte i, sobretot, l'autosuperació. Marcar-se els teus propis objectius és el més important". Aquests són els pilars que sustenten l'Associació d'Escacs Rubinenca. Segons Pedro, transmetre aquests valors als més petits és el més rellevant, a part d'ensenyar a aturar-se, pensar i saber que s'ha de fer en el joc, i que després, s'aplica a la vida. "A l'Associació sempre diem que no passa res perdre si el contrincant és millor, però hem d'intentar no cometre un error per no aturar-nos a pensar."

Un dels principals objectius de l'associació, a part de tenir una seu fix o participar en campionats, és créixer i donar coneixement a un dels jocs més nobles del món. A curt termini, tenen el campionat de Catalunya al setembre i algunes sessions a Rubí perquè els aficionats dels escacs de la ciutat es puguin unir.

"A l'Associació sempre diem que no passa res perdre si el contrincant és millor, però hem d'intentar no cometre un error per no aturar-nos a pensar"

Pedro Alarcón i la seva afició pels escacs

El president de l'Associació d'Escacs Rubinenca és natural d'Esplugues del Llobregat i viu des de fa 18 anys a Rubí. "Vaig començar a jugar a escacs amb el meu tiet, quan tenia uns 8 anys. A l'institut, vaig començar a prendre'm més seriosament els escacs i a la universitat em vaig federar a Cornellà del Llobregat. Vaig jugar molts tornejos i, fins i tot, vaig guanyar un premi a la meva categoria, que no era gaire alta."

Quan va néixer la seva primera filla, fa 11 anys, va decidir deixar els escacs per compaginar la seva vida de pare i poder treballar. Més tard, va arribar la seva segona filla, i quan les dues ja estaven més grans, va decidir tornar i participar en l'associació de Rubí. Afirma que està molt content i il·lusionat de transmetre la seva passió a altres veïns de la ciutat i als infants, sobretot a les seves filles, on diu que la petita és la que més li agrada jugar a escacs.

El president ens confessa que un dels seus referents a l'àmbit estatal és Miguel Illescas, i internacional, el jugador azerbaidjanès Garri Kaspárov i el letó Alexéi Shirov. A més, diu que avui dia està el Rey del enigma, un jugador d'escacs que atrau l'atenció de molts infants a aquest món, fins i tot més, que el fenomen mundial que va suposar la sèrie de Netflix, Gambito de dama.

Pedro Alarcón fa una crida a la societat rubinenca per a acostar-se a aquest esport, que treballa la ment i la paciència. Assenyala que tothom està convidat a unir-se i que per a aquells que els hi agradi o hagin jugat alguna vegada, és una bona oportunitat iniciar-se al seu club.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.