Protecció Civil activa les alertes dels plans Inuncat i Ventcat per mal temps

A partir d'aquest dilluns al vespre i fins dimecres

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per Risc de Vent a Catalunya (Ventcat) i del Pla Especial d'Emergències per Inundacions (Inuncat) per un episodi de mal temps que es preveu que comenci aquest dilluns al vespre i s'allargui fins dimecres.

Els xàfecs intensos començaran aquest vespre a la meitat sud de Catalunya i s’estendran cap al nord. El vent serà generalitzat aquest dimarts a Rubí i tot Catalunya. Protecció Civil recomana extremar les precaucions en la mobilitat i evitar desplaçaments innecessaris i també a l'aire lliure pel risc de caiguda de branques o altres elements.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a partir de mitjanit d'aquest dilluns i fins aquest dimarts a darrera hora, bufarà vent de component est amb ratxes màximes que poden superar els 72 km/h de manera generalitzada al territori. 

Quant a les pluges, es preveu un episodi de xàfecs intensos a partir d'aquest vespre i durant tot el dimarts, que podran superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats localment de tempesta.

Les pluges començaran a descarregar inicialment al terç sud de Catalunya i s’estendran amb el pas de les hores gairebé a tot el territori. 

Consells davant de fortes ventades

Davant d'aquesta previsió, Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. En general es recomana evitar aquells desplaçaments que no siguin imprescindibles.

També cal extremar les mesures en les activitats a l'aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar les zones arbrades mentre bufi el vent fort a les zones afectades.

Es recomana que les activitats previstes a l'exterior es realitzin només si se'n pot garantir la seguretat i comprovar que no hi ha risc de caiguda d'objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d'arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no se'n pot garantir la subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Acumulació de pluges i fort onatge

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ha fet arribar l'avís de pluges intenses i d'acumulació d'aigua a tots els municipis afectats i ha demanat als ajuntaments que tanquin de forma preventiva de tots els guals i punts inundables, així com també que prevegin espais d'acollida per si fos necessari. Cal retirar amb antelació els vehicles de rieres o punts subterranis inundables perquè poden dificultar el drenatge i agreujar les inundacions.

Davant la previsió de fortes pluges, Protecció Civil també recomana reduir al màxim la mobilitat i, en tot cas, extremar la precaució en els desplaçaments i evitar les activitats a l'aire lliure durant les hores en què es preveuen els xàfecs més intensos. Cal evitar creuar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen acumulacions importants.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.