La renovació del Parc de Ca n'Oriol: cronologia de la nova cara del pulmó verd de Rubí

Del projecte de 2018 a la integració de "la Bombonera": història i resultat de la rehabilitació d'un dels indrets més emblemàtics

Rubí és un municipi únic en història i natura. Hi ha molts indrets a la ciutat que representen l'essència de la seva ciutadania i el seu patrimoni cultural, amb edificacions molt originals i una vegetació autòctona singular. Moltes de les ubicacions dels punts més importants de Rubí estan repartits per tot el terme municipal, pero ja una localització que ho té tot: el Parc de Ca n'Oriol.

El Parc de Ca n'Oriol és el pulmó verd de Rubí, té jaciments d'èpoques històriques, i és l'entorn natural del qual tota la població rubinenca gaudeix i se sent orgullosa. És un dels boscos millors conservats del territori, i amb les tasques de manteniment i el bon fer la gent de Rubí, és un lloc de referència a tot el Vallès Occidental i Catalunya.

No obstant això, el parc ha canviat al llarg dels anys. Hi ha hagut molts intents de renovar la seva forma, rehabilitar alguns llocs més emblemàtics i fer un gir de 180º del Ca n'Oriol de la memòria col·lectiva. Et portem la seva història, cronologia del canvi i el Parc de Ca n'Oriol del futur, que està més a prop que mai.

Vista de Ca n’Oriol (vertebrat al voltant dels carrers de Lourdes i de la Pastora) i de la serra de Galliners en 1965. Foto: Carlos Rodríguez Escalona. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya | Arxiu | Jordi Vilalta02

Vista de Ca n’Oriol (vertebrat al voltant dels carrers de Lourdes i de la Pastora) i de la serra de Galliners en 1965. Es pot veure el bosc a la taca fosca de la dreta. Foto: Carlos Rodríguez Escalona. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya | Arxiu | Jordi Vilalta

 

Història, origen i època romana 

El nom del parc i del bosc ve de la Masia de Ca n'Oriol. La família que posseïa el mas tenia 'Oriol' com a cognom, i van ser una de les sagues més reconegudes de Rubí. Segons alguns escrits, al s.XIV costen com a propietaris de la finca i van ser batlles feudals i agricultors. Un dels seus membres va arribar, fins i tot, a ser notari de la concessió del rei Carles al s.XVII.

La masia de Ca n'Oriol. Foto: Rubí Identitat | Arxiu

La masia de Ca n'Oriol. Foto: Rubí Identitat | Arxiu

 

Abans que el parc tingués el nom que té avui dia, ja tenia una llarga història. Els romans van deixar la seva petjada al bosc, just al conjunt de pins que es troben una mica més amunt de l'avinguda de l'Estatut. Es tracta d'un jaciment romà construït entre els segles I-VI d.C, que s'utilitzava per a les tasques agrícoles a la vila romana (pars rustica). En aquest part rural, estaven els magatzems de vi, gra, oli i altres dipòsits destinats als aliments. En 2002 es va descobrir aquesta construcció en ruïnes que, actualment, és oberta a tots els públics.

El Parc de Ca n'Oriol és el pulmó verd de Rubí. Foto: Pablo Sánchez-Montañés

Jaciment romà de Ca n'Oriol. Foto: Pablo Sánchez-Montañés

 

Un dels símbols que es poden trobar a l'epicentre de l'entorn i encara està conservat és l'era. Tal com ens va explicar Jordi Villata al seu articlet Això també és Rubí del TOT, aquesta part figura al catàleg del patrimoni municipal com a Bé Cultural d'Interès Local. Va ser construïda el 1848 a càrrec de Pau Viver i Oriol, amor de la casa pairal i amb l'objectiu de substitutir una anterior més petita. "De dimensions superiors a les eres normals, està pavimentada amb rajoles quadrades disposades en diagonal les quals formen dues franges en forma de creu. Tenia, segons l'historiador rubinenc Miquel Rufé, capacitat per fer-hi quatre batudes de cereal.". A més, encara conserva les seves inscricpions llatines. 

L'era de Ca n'Oriol. Foto: Arxiu | Jordi Vilalta

L'era de Ca n'Oriol. Foto: Arxiu | Jordi Vilalta

 

Vegetació i nou segle 

Segons com ens va dir CEPNA Rubí l'any 2020, el bosc de Ca n'Oriol "no és exactament un bosc, encara que quasi tothom l'anomena d'aquesta manera. A causa de la seva petita extensió és més aviat una arbreda", i que va ser creat a principis del s.XIX com a un lloc d'esbarjo dels amos de la masia de Ca n'Oriol. El bosc volteja al barri amb el mateix nom. Fins a principis de la dècada dels 80, les edificacions que estaven al costat eren cases que els veïns es feien a si mateixos, i només estaven asfaltats el carrer de la Pastora i el de Lourdes.

El bosc de Ca n'Oriol a finals del s.XX. Foto: CEPNA Rubí

El bosc de Ca n'Oriol a finals del s.XX. Foto: CEPNA Rubí

 

Un dels tipus de vegetació que més integrat està a Ca n'Oriol són els pins. N'hi ha de dos tipus: el blanc, que és el que està més estès, i el pinyer, amb menys quantitat. D'altra banda, segons com indiquen fonts de la Diputació de Barcelona, proporcionats per l'Ajuntament de Rubí, a principis del segle XXI la vegetació que més abundava a aquesta zona eren: pins, oliveres, alzines, roures i falses acàcies; respectivament. Al llavors, s'estimava que hi havia 354 exemplars d'arbres. Un dels més importants, era el roure amb més de 300 anys d'història que va morir cap al 2012, situat a la part de baix de la zona de pícnic i just davant de la masia. L'arbre va passar a ser Arbre Monumental i avui dia encara es pot veure el seu tronc.

Nevada del febrer de 2013 a Ca n'Oriol. Foto: Arxiu | Jordi Vilalta

Nevada del febrer de 2013 a Ca n'Oriol. Foto: Arxiu | Jordi Vilalta

 

Un projecte de gran envergadura

El 2018 va ser un any clau per a C n'Oriol. L'Ajuntament de Rubí va fer públic el projecte que volia posar en marxa i donar-li una cara completament diferent. La intenció era transformar la zona en un parc de 3,8 hectàrees. L'alcaldessa, Ana María Martínez va dir que es tractava "d'un projecte molt ambiciós, que suposarà una millora integral del parc".

Recreació virtual de com pot quedar el Parc de Ca n'Oriol. Foto: Arxiu | Anna Mañosa Tarruella

Recreació virtual de com pot quedar el Parc de Ca n'Oriol. Foto: Arxiu | Anna Mañosa Tarruella


La iniciativa contemplava un espai de bar amb pèrgola, una zona de joc per a infants, una part esportiva, de passeig i una altra d'esbarjo, a part d'una de pícnic.

Ca n'Oriol al projecte de 2018. Foto: Arxiu | Anna Mañosa Tarruella

Ca n'Oriol al projecte de 2018. Foto: Arxiu | Anna Mañosa Tarruella

 

L'objectiu era la connexió del parc amb un teixit urbà, representant un punt de connexió entre Ca n'Oriol, el sector Z i el Vint-i-cinc de Setembre. A més, es va proposar que hi hagués arbres autòctons, plaques fotovoltaiques a la pèrgola i enllumenat. Es preveia que duressin uns 6 mesos, i que finalitzessin el segon semestre de 2019. S'estimava que la despesa seria de 4 milions d'euros en la primera fase. 

La reacció de les entitats i ciutadania

La resposta que va tenir el projecte va ser molt variada. Moltes veus van titllar la iniciativa com a "faraònica" i van rebutjar tirar cap endavant amb el projecte. L'oposició de les hores (ERC, AUP, ICV, PDeCAT i VR), van instar a l'executiu d'Ana María Martínez aturar el projecte fins no s'arribés a un consens polític i social. A més, van criticar el pressupost que es necessitava per a fer les obres del parc i que la proposta era "excessivament intervencionista i poc integrada amb l'entorn agrícola".

Recreació de la pèrgola amb plaques solars. Foto:

Recreació de la pèrgola amb plaques solars. Foto: Arxiu | Anna Mañosa Tarruella


A més, la ciutadania també va respondre. Va néixer el moviment ciutadà 'Plataforma Protegim Ca n'Oriol', amb l'objectiu que el projecte no continués cap endavant. Van criticar que la iniciativa no comptés amb un procés participatiu i haver avaluat quin era el model més idoni.

Dia del procés participatiu presencial. Foto: Arxiu

Dia del procés participatiu presencial. Foto: Arxiu

El consistori de Rubí va reaccionar a aquestes demandes i va iniciar, el setembre de 2018, un procés participatiu per a decidir el futur del parc de Ca n'Oriol. A finals d'any, el procés va recollir 267 propostes de la ciutadania i es va organitzar una jornada oberta a tots els públics amb l'objectiu d'exposar diverses idees. Les demandes que més van destacar van ser la conservació de l'espai natural i el manteniment del parc.

 

Una nova cara del parc i la integració de "la Bombonera"

Després d'escoltar a la ciutadania i diverses propostes per al Parc de Ca n'Oriol, es va decidir agafar un altre rumb sobre la seva renovació. En 2021, es va decidir a començar les primeres actuacions per a la seva millora. El regidor de Transició Ecològica, Andrés Medrano, va anunciar que es plantaria 32 arbres nous d'alzines, roures, i arboç. A més, també es van posar més de 2.700 exemplars d'arbustos i aromàtiques autòctones, com marfull i llentiscle.Posada a punt dels arbustos el 2021. 

Vista aèria de la zona de "la bombonera". Foto: Google Maps

Vista aèria de la zona de "la bombonera". Foto: Google Maps

 

Es va començar a parlar sobre la restauració dels carrers amb forma de "xupa-xups" de la part superior. Els carrers Ptolomeu, Tycho Brache i Copèrnic van ser pensats als 90 per fer cases, però al final no es van portar cap endavant. La màxima edil va anunciar que volien tornar a integrar "la Bombonera", ja que separava les dues parts del parc per culpa de l'asfalt. Aquesta actuació tindria un cost d'uns 800.000€.

Començament de les obres 

En 2023, el ritme per a rehabilitar part del Ca n'Oriol es va accelerar. Just al començament de l'any, van sortir les licitacions per les obres de "la bonbonera" i el seu camí. A més, també es va iniciar el procés per a la creació d'una petita zona de restauració de l'antiga petanca Santa Rosa i una àrea de pícnic de 2.300 m2. Al setembre, es va donar el tret d'inici de les obres.

Realista virtual de les obres de l'antiga "Bombonera". Foto: Arxiu | Ajuntament de Rubí

Realista virtual de les obres de l'antiga "Bombonera". Foto: Arxiu | Ajuntament de Rubí


A principis de 2024, les fases de la rehabilitació anaven com es preveia, i al març es va anunciar la plantació de 121 arbres per a encarar la recta final del procés.

 

El resultat final 

El projecte de 2018, que va generar tant detractors com defensors, es va acabant decidint pel procés participatiu que es va fer a la ciutadania. El resultat de les propostes de desenes de rubinencs i rubinenques, va ser "que es mantingués el parc en la seva essència, i que només actués a la Bombonera i que a la resta del parc es fessin petites actuacions per millorar la connectivitat i afavorir el passeig de les persones", ens afirmen des del consistori.

Projecte de "la Bombonera" a l'abril de 2024. Foto: Pablo Sánchez-Montañés

Projecte de "la Bombonera" a l'abril de 2024. Foto: Pablo Sánchez-Montañés


Encara s'estan ultimant els últims detalls d'aquesta part emblemàtica del parc de Ca n'Oriol. L'Ajuntament de Rubí preveu que les obres de "la Bombonera" acabin entre finals d'abril i principis de maig d'aquest any

Projecte de "la Bombonera" a l'abril de 2024. Foto: Pablo Sánchez-Montañés

Projecte de "la Bombonera" a l'abril de 2024. Foto: Pablo Sánchez-Montañés

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.