Responsables del CUAP de Rubí fan un balanç positiu del primer any de la seva posada en marxa

Durant aquests 12 mesos s’han atès 38.000 pacients i només un 2,5% d’aquests s’ha derivat a un centre hospitalari

Aquest dijous, responsables del centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) Mútua Terrassa de Rubí i del CatSalut, han fet balanç del primer any de la posada en marxa d’aquest servei, que està obert les 24 hores dels 365 dies de l’any.

Xavier Pañart, director del centre, ha manifestat la seva satisfacció per la dinàmica del servei i ha assegurat que “tot i que hi ha hagut molta activitat estem molt contents per la feina feta”.

 

En termes de dades, Pañart ha explicat que el centre ha atès 38.000 pacients des del desembre de 2021 i només un 2,5% d’aquests s’han derivat a un hospital per tractar la dolència. “La majoria es resolen en el centre”, ha dit.

Segons el director, quan només estava en funcionament el CAP Mútua Terrassa, s’atenien 30.000 visites l’any i ara que funciona el CUAP esperen acabar l’any fregant les 39.000.

“Ajudem a gestionar la incertesa, tenim capacitat analítica i diagnòstica” ha afegit, i ha fet referència a casos, com per exemple, dolors toràcics o còlics, en els quals els pacients poden ser monitoritzats o quedar-se en un dels sis boxes d’observació. “Potser podem evitar l’ús d’un dispositiu que no era necessari”.

Una altra segment de població que atenen és el pacient fràgil o crònic. “La fita és que aquests pacients no arribin a un centre hospitalari si els podem estabilitzar aquí. De cara a la seva salut, és el millor”.

Segons han informat els responsables del centre, al CUAP treballen 16 metges, 11 infermers, 4 auxiliars, i 5 administratius i 3 tècnics de raigs. Hi ha sis boxes d’observació, un laboratori, una sala de triatge i una consulta mèdica. A més, quan arriba un pacient es fa un anàlisi de la complexitat de la visita i es prioritza la gravetat, no l’ordre d’arribada, ha aclarit el doctor Àngel Mercadal.

La sala on s'atenen parades cardiorespiratòries del CUAP de Rubí. FOTO: NHS

La sala on s'atenen parades cardiorespiratòries del CUAP de Rubí. FOTO: NHS

Urgències pediàtriques i de traumatologia

Una de les crítiques més recurrents per part de la ciutadania però, i també de la plataforma Rubí Sanitat, és la falta d’especialistes en pediatria i traumatologia en aquest nou CUAP.

Preguntats per la manca d’experts en urgències pediàtriques, els responsables del centre han assegurat que es continuen fent consultes pediàtriques i aquestes constitueixen el 10% del total d’atencions del centre d’urgències.

Tot i això, reconeixen que no són pediatres sinó metges de família, però asseguren que en la seva formació inclouen la pediatria i la seva expertesa inclou l’estada en centres d'urgències. “Una bronquiolitis, per exemple, és la mateixa per a un pediatra o un metge de família”, ha manifestat Pañart, qui ha dit que quan hi ha símptomes més complexos es contacta directament amb l’hospital.

Pel que fa a la falta d’un especialista en traumatologia, Pañart ha assegurat que arriben molt poques fractures d’ossos que s’hagin de reduir o operar, i el més habitual són lumbàlgies, ciàtiques, o compressions per accidents esportius, que tracten també metges generals. “Ho hem fet tota la vida i ho continuem fent”.

David Ferrandiz, del CatSalut, ha volgut destacar que en el CUAP es pot trobar un servei de proximitat i de més resolució. “Hi ha patologies urgents que sí necessitaran anar a l’hospital però aqui ja se’ls hi ha fa una primera atenció. Molta gent ja no s’ha de desplaçar als hospitals i així ja no es col·lapsen”.

En aquest sentit, el doctor Mercadal ha explicat als mitjans locals que 1.500 persones s’han estalviat anar a l’hospital. “Es guanya temps”.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.