
Poques coses han contribuït tant a la modernització de les ciutats com l'arribada dels ferrocarrils. El curs passat Sant Cugat o el barri de Les Planes i d'aquí poc altres ciutats, com Sabadell, estan celebrant els 100 anys de l'arribada dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a cadascuna d'aquestes ciutats. No obstant això, el 16 de setembre del 2018, ha estat el torn de Rubí, que ha fet una gran festa per commemorar aquesta efemèride.
A la celebració, que s'ha realitzat davant l'estació dels FGC i també a l'interior, han assistit personalitats importants tant en l'àmbit local, com en l'àmbit català. La majoria de les mirades, doncs, s'han centrat en Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí; Ricard Font, president dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; i, sobretot, en Damià Calvet, conseller de territori i sostenibilitat. Tots tres han protagonitzat els dos moments més rellevants de la celebració.
El primer ha arribat quan, després d'escoltar Joan Carles Salmerón explicar la història dels Ferrocarrils a Catalunya i en particular a Rubí i la seva importància, han dut a terme el bateig d'un dels trens dels FGC, que portarà el nom de la ciutat de Rubí. A banda del nom, el tren també durà sobreimprès un dibuix de l'skyline de la ciutat.
El segon moment que més mirades ha concentrat ha estat quan les autoritats han realitzat els parlaments. Presentats per Pep Callau, el primer que s'ha dirigit als rubinencs i rubinenques que hi havia a la plaça ha estat Ricard Pont. El president de la Generalitat de Catalunya ha fet èmfasi en la importància de "recordar el passat, però també de mirar cap al futur". Pont també ha anunciat que vindran "nous projectes" i que s'està treballant també a fer alguns canvis en l'estació de Rubí, ja que, com ha apuntat, "al principi es contaven 235.000 viatgers anuals que passaven per l'estació i, ara, 2,5 milions".

A continuació, l'alcaldessa socialista Ana María Martínez ha parlat orgullosa de tota la gent que va arribar a la ciutat gràcies a l'arribada del ferrocarril: "Rubí es va obrir a la modernitat. El ferrocarril va permetre molta gent de Barcelona conèixer la ciutat i convertir-se en el lloc on moltes d'aquestes persones acabarien vivint, així com van fer molts dels treballadors que van construir les infraestructures necessàries per al tren". També ha assenyalat "l'efervescència social que va representar l'arribada de tots aquests nous rubinencs i rubinenques".
El conseller de territori i sostenibilitat Damià Calvet ha fet una anàlisi molt més general i molt acurat de l'arribada del ferrocarril a les ciutats catalanes. Ha donat importància al fet que malgrat els "anys de dificultats pels quals ha passat el país, sempre s'ha fet tot el necessari per mantenir i ampliar la xarxa ferroviària". Tot seguit, ha tirat un dard a "altres administracions que no han fet aquest esforç" d'ampliar la xarxa en territori català. Ha continuat parlant de les ciutats que tenen ferrocarril, "que tenen totes una relació especial amb aquest transport i un caràcter compartit". Ha finalitzat la seva intervenció sorprenent el públic amb la promesa que "arribaran 15 trens més a les vies de Rubí, amb la qual cosa la freqüència serà només de 5 minuts".
La història dels FCG explicada per Joan Carles Salmerón
A la part superior de l'estació hi ha exposada, en uns panells, una exposició sobre la història dels ferrocarrils i, particularment, la seva arribada a Rubí. A un dels panells es pot llegir: "El ferrocarril ara, com fa cent anys, continua sent un exemple de mobilitat i modernitat que ens porta entre Barcelona i el Vallès". Aquestes dues paraules, modernitat i mobilitat, són, probablement i segons Salmerón, els dos mots que millor defineixen els FGC.
La història dels 100 anys que porta el ferrocarril connectant Rubí amb Barcelona es poden llegir al llibre que ha publicat el mateix Joan Carles Salmerón i que ha editat el grup Totmedia.