Rubí commemora els 93 anys de la proclamació de la Segona República

Durant l'acte també s'han llegit els poemes "Yo era Caperucita", de Gloria Fuertes, i "Libertad", de Joan Margarit

El 14 d'abril a les 13h ha tingut lloc l'acte institucional de commemoració del 93è aniversari de la Segona República. Entitats locals, alguns partits polítics i la ciutadania han estat presents a la plaça de la República, on s'han fet diverses ofrenes florals i on s'ha llegit els poemes "Yo era Caperucita", de Gloria Fuertes, i "Libertad", de Joan Margarit. Aquest també ha sigut el primer acte oficial del regidor de Memòria Democràtica Jordi Arnaiz.

Primer s'ha procedit amb la lectura dels dos poemes i tot seguit s'ha fet l'ofrena institucional en nom de l'Ajuntament de Rubí a càrrec de l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, el regidor de Memòria Democràtica i els portaveus de grups municipals Partit Socialista de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), En Comú Podem (ECP) i Alternativa d'Unitat Popular (AUP). Després aquests mateixos partits també han fet la seva pròpia ofrena.

Moment de l'ofrena floral amb l'alcaldessa i portaveus. FOTO: Estela luengo

Moment de l'ofrena floral amb l'alcaldessa i portaveus. FOTO: Estela luengo

Pel que fa a les entitats, l'Obrador Coral, la Sala Neus Català i el Centre d'Estudis Rubinencs (CER) tampoc s'han perdut aquest acte i han volgut ser-hi presents. Al costat del monòlit on s'han posat les flors, el CER ha col·locat un nivell de construcció que pertanyia a Pere Ramoneda Vallhonrat, el cap de la Col·lectiva de Paletes i Peons l'any 1931, i on es poden llegir les paraules Llibertat, Igualtat i Fraternitat.

Construcció que pertanyia a Pere Ramoneda Vallhonrat. FOTO: Estela Luengo

Construcció que pertanyia a Pere Ramoneda Vallhonrat. FOTO: Estela Luengo

Jordi Arnaiz ha valorat positivament el seu primer acte institucionals: "crec que no hi ha millor moment per fer el meu primer acte institucionals que el dia de la república per commemorar aquests fets que van suposar un camí important de llibertats per a la classe treballadora. Això no s'ha d'oblidar".

Per la seva banda, l'alcaldessa ha explicat que "en el món en el qual vivim hem de reivindicar més que mai els valors de la república i treballar perquè ens acompanyin i ens guiïn".

Proclamació de la Segona República

El 14 d'abril de 1931 es va proclamar a l'Estat espanyol la Segona República, un moviment polític de rebuig a la monarquia d'Alfons XIII, durant el regnat del qual va tenir lloc la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930).

A Catalunya, Francesc Macià va proclamar la República Catalana, situació que va evolucionar en l'establiment de la Generalitat i amb l'aprovació el 1932 de l'Estatut d'Autonomia, que fixava les competències catalanes. Aquesta època va estar caracteritzada per la modernitat i la democratització de matèries com l'educació, l'economia i la sanitat.

Després de proclamar-se la Segona República es va aprovar la Constitució de 1931. Aquell text és la base de la Constitució vigent de 1978.

Monòlit a la plaça de la República. FOTO: Estela Luengo

Monòlit a la plaça de la República. FOTO: Estela Luengo

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.