Rubí entra en fase de preemergència per sequera

El Govern ha decretat l'entrada en fase de preemergència als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat

El Govern ha declarat la preemergència per sequera aquest dimarts als municipis del sistema Ter-Llobregat, entre els quals es troba Rubí i que aplega uns sis milions de persones. Es tracta d'un estadi de transició entre l'actual estat d'excepcionalitat i el d'emergència que permetrà intensificar algunes mesures per forçar la reducció dels consums d'aigua davant la manca de pluges que afecta tot el territori.

 

El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. La resta de restriccions es mantenen igual que en fase d'excepcionalitat, exceptuant la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes. Davant la situació de sequera, l'executiu ha fet una crida a "forçar" l'estalvi d'aigua per allunyar la fase d'emergència, que implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic.

L'entrada en fase de preemergència afectarà prop de 6 milions de persones, 202 municipis i 14 comarques. En concret, les unitats d'explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat, i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis del Vallès Occidental, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, i el Vallès Oriental.

Amb l'entrada en fase de preemergència, la dotació màxima d'aigua per habitant i dia queda fixada en 210 litres en tots els municipis que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat. Precisament, aquest dilluns l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va actualitzar les dades de consum d'aigua per municipis del mes d'octubre i, segons aquestes, hi ha una vintena de poblacions que es veuran afectades per la fase de preemergència i que, ara com ara, superen la dotació de 210 litres. Rubí és una d'aquestes poblacions, ja que es gasten 212 litres d'aigua per habitant i dia.

Des de l'Ajuntament expliquen que, si bé la realitat és que a l’octubre la ciutat ha declarat 212 l/hab/dia, Rubí té una altra dotació màxima superior als 210, perquè es tracta d’un municipi amb un teixit industrial molt considerable. Per aquest motiu, el PES de l’ACA ha concedit a Rubí uns extres de consum que fa que la ciutat tingui un sostre de 261 l/hab/dia.

 

L'entrada en vigor d'aquesta nova fase, prèvia a la fase d'emergència i que no està prevista al Pla Especial de Sequera del Govern, és una reacció a la manca de pluges persistent que pateix el territori. Segons va indicar el Meteocat la setmana passada, Catalunya viu la sequera més greu mai registrada: la magnitud dels dèficits de precipitació, l'extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem, la sequera dels anys 2005-2008.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.