Rubí es consolida com a ciutat compromesa contra la violència masclista

El municipi disposa de diferents serveis i projectes per a ajudar a aquelles rubinenques que són víctimes de maltractament

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional contra la Violència Masclista i la nostra ciutat s'ha sumat a aquesta iniciativa internacional amb una sèrie d'activitats i tallers per a conscienciar a la població sobre aquest perill que continua vigent a la societat. L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i la regidora d'Igualtat, Annabel Cuesta, han sigut les encarregades de fer pública tota la programació d'aquest dia tan assenyalat. L'edil va expressar la seva preocupació davant la dada que mostra que 270 dels 2.220 agressors involucrats en casos de maltractament de gènere siguin agressors. 

A banda d'aquest dia tan assenyalat, Rubí és una ciutat compromesa contra la violència masclista cada dia de l'any. El municipi disposa de diferents serveis i projectes per a ajudar a aquelles rubinenques que són víctimes de maltractament. Tenen al seu abast diversos mecanismes per a demanar ajuda davant una situació masclista o recuperar-se després d'haver-hi patit alguna. Alguns dels serveis que l'Ajuntament de Rubí  ofereix són els següents: 

Atenció integral contra la violència masclista: telèfon d'ajuda

Està habilitat el telèfon del 092 (telf. de la Policia Local) per a dones que pateixen violència masclista o per a persones que sospitin que una dona que coneixen pateix aquest tipus de maltractament. Per altra banda, també està el telèfon d'emergències 900 900 120. 

Protocol municipal per a l'abordatge de la violència masclista

Aquest document regula la resposta de l'administració local en situacions de violència cap a la dona. Gràcies a aquest s'ha redefinit el concepte de violència i n'amplia a diferents àmbits (parella, familiar, laboral, social i comunitari), adhereix nous nivells d'intervenció (sensibilització, prevenció, detecció, atenció i recuperació) i defineix situacions d'urgència a través de la valoració amb eines objectives. A més, també marca un llenguatge comú entre les i els professionals i especifica l'actuació a efectuar en cada àmbit. 

Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

Aquest servei municipal és gratuït i confidencial, obert a totes les dones de la ciutat. La seva finalitat és treballar temes vinculats amb la igualtat d'oportunitats i les discriminacions amb motiu del gènere. Es fa mitjançant un equip de professionals que ofereix informació i recursos a les dones que ho sol·liciten i organitzen campanyes específiques de divulgació i participació. Està obert de dilluns a divendres de 9h a 14h i el correu electrònic és siadrubi@ajrubi.cat. Al SIAD, es dona assessorament jurídic i psicològic a aquelles dones que ho demanen, a part de teleassistència mòbil per a aquelles que pateixen maltractament.

Servei psicològic

També és gratuït i s'adreça a totes les dones empadronades al municipi. Ofereix atenció psicològica individualitzada per a dones que viuen o han viscut situacions de discriminació o violència de gènere, tant física, psicològica o sexual. L'horari és: dilluns de 9 a 14h i de 15 a 19h, dimarts de 9 a 14h, dimecres de 9 a 15h, dijous de 9 a 14h (primeres visites) i de 15 a 19h i els divendres de 9 a 11h. Calen visites concertades trucant al 93 581 39 00. 

Servei jurídic 

Aquest es basa en atenció jurídica personalitzada per a dones i joves de Rubí que vulguin rebre informació sobre separacions i divorcis, parelles de fet, execució forçosa en dret de família, com l'incompliment de pagues de pensió d'aliments i altres mesures, règim de visites per a la gent gran i maltractament. Hi col·labora  el Col·legi d'Advocats de Terrassa per tal d'agilitzar l'accés a la justícia gratuïta. En cas de tenir-hi accés, es facilita la derivació al SOJ (Servei d'Orientació Jurídica) de Rubí. Està disponible els dimecres de 9 a 13:30h. 

Punts violetes 

A les festes municipals, s'han habilitat diferents punts violetes d'assistència a aquelles dones que hagin pogut patir alguna agressió sexual. A aquestes paradetes, hi ha personal preparat per a ajudar a les víctimes.

Activitats de prevenció i sensibilització als centres educatius (tallers NUS)

S'adreça als centres de primària, secundària i als INS. És un instrument de consulta pel professorat de tot allò que l'Administració local ofereix. L'organitzen cicles formatius i dins de cada un, per programes educatius.

 

Un any fosc per la violència masclista a Catalunya

Segosn dades del Ministeri d'Igualtat, en 2023, hi ha hagut 9 dones assassinades a Catalunya a causa de la violència masclista. Aquesta dada és preocupant, ja que en 2022 van ser 7 fins al 31 de desembre, al 2020 8, i se situa després del 2021, que van haver-hi 10 víctimes mortals. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.