Rubí posa a punt la Zona de Baixes Emissions de 2024

Les ciutats de més de 50.000 habitants han de disposar per l'any vinent d'aquesta àrea per tal de reduir els gasos contaminants

Rubí posa tot a punt per a l'ordenança de Zona de Baixes Emissions (ZBE) en 2024. Les ciutats de més de 50.000 habitants han de disposar per l'any vinent d'aquesta àrea per tal de reduir els gasos contaminants, com les emissions de CO2. Si tot marxa com el previst, Rubí se sumaria a la proposta que ja està vigent a Barcelona i Sant Cugat del Vallès des de fa anys.

L'Ajuntament de Rubí està ultimant les mesures que entraran en vigor a l'any vinent, i a més es consideren les propostes que van fer alguns veïns i veïnes de la ciutat. Si es fa igual com als municipis de l'entorn, els vehicles que podran circular per la ZBE seran aquells que tinguin les etiquetes: Zero Emissions (són els menys contaminants, i gaudeixen de beneficis com aparcar a zones habilitades), Ecos (poc contaminants, amb beneficis, però no a l'estacionament han de pagar), Verd C (poden circular però no aparcar) i la Groga B (poden circular i no aparcar, en uns anys, patiran restriccions com les etiquetes que no s'inclouen en la llista).

 

Rubí, ciutat compromesa contra les emissions contaminants

El municipi compta amb un llarg recorregut per mitigar els efectes dels gasos contaminants. En 2021, es va sumar al Pla d'acció supramunicipal per a la qualitat de l'aire de la comarca. A més, des de fa pocs anys, es va habilitar l'illa de vianants per a la pacificació del trànsit i la prohibició de vehicles particulars pel centre de la ciutat.

A principis d'any, la nostra ciutat ja va posar en marxa el procés consultiu sobre com fer la Zona de Baixes Emissions i quines propostes ciutadanes podrien fer millor l'ordenança del 2024. Per altra banda, la Generalitat de Catalunya va donar una quantitat de 137.000€ a Rubí, per tal que la ciutat implanti la ZBE.

 

Les propostes dels veïns i veïnes de Rubí

En el procés consultiu obert pel consistori, la ciutadania va fer diverses propostes per a millorar l'ordenança. Entre les iniciatives dels rubinencs i rubinenques, estan les d'habilitar un horari de 7h a 20h, accedir a la ZBE per motius justificats com les visites mèdiques, carrils bici segurs i límits geogràfics que passin de l'avinguda de l'Estatut, el carrer Edison, el passeig del Ferrocarril i l'avinguda Barcelona.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.