Rubí sense Abocadors portarà Can Balasc als tribunals

Un cop esgotada la via administrativa, denunciaran a la Generalitat per autoritzar ambientalment un projecte ple d'irregularitats de forma i contingut segons la plataforma

 

Els portaveus de la Plataforma Rubí sense Abocadors han anunciat que ja han presentat les 4.349 signatures recollides i les al·legacions d'una trentena d'entitats contra l'abocador de Can Balasc al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Per primera vegada la plataforma és reconeguda com a part interessada i podrà accedir a tota la informació relativa a l'obertura de l'abocador de residus a Rubí.

 

A banda de les al·legacions, la plataforma ha registrat un escrit de 33 pàgines de caràcter contenciós on s'indiquen totes les irregularitats trobades en la forma i contingut del projecte presentat per Arrins, pertanyent a Grupo TMA Sánchez, amb seu a Sant Cugat, i responsable també de la gestió de l'abocador de Can Carreres.

 

Consideren que la Generalitat mai hauria d'haver donat l'autorització ambiental per tirar endavant un projecte que realment és "un abocador municipal", i no s'ajusta als permisos obtinguts per l'empresa en el 1994, que eren per un abocador de residus inerts i sense males olors.

 

"Serem bel·ligerants i anirem als tribunals. No consentirem que s'aprovi d'aquesta manera. Són residus municipals, ens estan enganyant des del minut zero". I afegeixen que encara no hi ha cap estudi d'impacte ambiental que mesuri les conseqüències que tindrà l'obertura d'un abocador de la mida de Can Balasc per a la població i l'entorn natural més proper.

 

Les cases del Camí de Can Balasc estan a menys de 300 metres del futur abocador
Les cases del Camí de Can Balasc estan a menys de 300 metres del futur abocador | Redacció

 

En aquest sentit, les entitats veïnals de Can Serrafossà i Els Avets han mostrat el seu suport a la plataforma en forma d'al·legacions ja que representen als veïns de les urbanitzacions més properes i afectades pel futur abocador, que està situat a 700 metres de l'escola Rivo Rubeo i a poc més de 250 metres de les cases del Camí de Can Balasc.

 

Segons Montse Rouse, portaveu de la plataforma, també s'ha denunciat la presència de residus a la finca Can Balasc i els possibles efectes contaminants que provoqui en el sòl i subsòl de la zona. "S'han fet unes prospeccions i ja s'han detectat residus a una fondària de metro setanta, la qual cosa ens resulta estranya". A més, "en estudis del sòl i analítiques es detecten nivells de metalls pesants per sobre del que seria normal trobar en l'estat natural del sòl".

 

Tanmateix, la plataforma considera molt greu la impermeabilització deficient del fons del forat de Can Balasc. "Vam volar un dron per la zona i vam observar que la membrana plàstica que cobreix el fons ja està estripat". Segons l'empresa que els subministra, aquest recobriment té una garantia de 10 anys, malgrat que un abocador pot estar durant més anys emmagatzemant residus. "Si el material queda així amb el sol com quedarà amb els residus? Volem que ens garanteixin la impermeabilització total del sòl i que aquest no es contamina".

 

El cost de l'operació judicial

 

El contenciós que portarà Can Balasc als tribunals ha suposat una despesa econòmica que han avançat entitats veïnals com la de Can Serrafossà, Els Avets o Sant Muç, així com l'Alternativa Ciutadana de Rubí (pertanyent a l'AUP), i la mateixa plataforma.

 

A punt de començar la ronda de reunions amb les diferents forces polítiques per saber si estan disposats a col·laborar per impedir l'obertura de Can Balasc, els membres de la plataforma sol·liciten el suport ciutadà per finançar les mesures legals necessàries que s'estan emprenent.

 

Per això, posen a disposició de tota persona que vulgui aportar el seu granet de sorra un compte bancari de la Plataforma Rubí sense Abocadors: ES62 2100 5665 3402 00181535.

 

Pancarta als voltants del Rivo Rubeo a l'inici de la manifestació
Pancarta als voltants de l'escola Rivo Rubeo durant una protesta contra l'abocador | Redacció

 

Els residus, un problema en augment

 

Segons Montse Rouse, estem generant diàriament una quantitat de residus insostenible i innecessària, i hi ha empreses dedicades a fabricar residus, fent referència a tots aquells plàstics i embolcalls de fruites i verdures. "Per canviar aquesta situació d'una vegada cal ser valents", ha subratllat.

 

Pel que fa a la reacció Not in My Back Yard  (no en el meu pati del darrere) que sovint es genera en els municipis que es veuen obligats a acollir els residus de grans ciutats com la de Barcelona, Rouse considera "que Barcelona no sàpiga què fer amb els seus residus no significa que els municipis del seu voltant es converteixin en el seu abocador".