Rubí tindrà un vinil negre amb motiu d'una acció de carrer per prevenir el suïcidi

L'acció forma part de la campanya "No el deixis caure en el pou del suïcidi" que Salut va posar en marxa el desembre passat

El Departament de Salut instal·larà temporalment uns vinils a prop de 90 punts de Catalunya, un d'ells Rubí, en una acció de carrer per prevenir el suïcidi. L'acció forma part de la campanya "No el deixis caure en el pou del suïcidi" que el Departament va posar en marxa el desembre passat.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presentat avui a la plaça Universitat de Barcelona un d'aquests vinils que mostra la mateixa imatge de la campanya: un punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d'alerta i en la prevenció per part de l'entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon.

Imatge del vinil a Barcelona. FOTO: Salut

Imatge del vinil a Barcelona. FOTO: Salut

Els vinils, de 260 cm de diàmetre, estaran presents en diferents ciutats del país durant un mes, tret d'algun punt que hi serà durant uns 15 dies. Amb aquestes instal·lacions, es vol conscienciar als familiars i a l'entorn, especialment d'homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida. I és que detectar idees suïcides abans que es produeixi un intent és cabdal per poder prevenir pèrdues evitables.

Creix el suïcidi en majors de 18 anys a Catalunya

A Catalunya, els episodis d'ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Aquestes dades representen la tendència creixent d'atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d'ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut.

Amb dades provisionals, s'han identificat 1.904 episodis l'any 2023 en homes d'entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més respecte de l'any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d'episodis registrats al Codi Risc Suïcidi.

Rubí amb la prevenció del suïcidi

A l'octubre de 2022, Rubí va presentar la seva primera guia de la ciutat per a la prevenció del suïcidi, una guia redactada per Carles Alastuey, psicopedagog i portaveu de l’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS), i la doctora en psicologia Cecilia Borràs. 

En el seu moment, la diagnosi del pla de salut local va detectar que en els centres d'atenció primària de la ciutat arriben molts menors d'edat amb molts problemes de salut mental, agreujats per la pandèmia, i en un nombre superior a la mitjana catalana. Per això es va editar una guia, per orientar sobre els factors de risc i oferir recursos per al seu abordatge. Recupera aquí l'entrevista que vam fer a Alastuey.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.