Salut engegarà dimecres vinent la vacunació contra la Covid dels infants d'entre 5 i 11 anys

La dosi de Pfizer administrada serà menor que la punxada en adults i es farà als diferents punts de vacunació repartits per Catalunya

Salut posarà en marxa el pròxim dimecres 15 de desembre la vacunació contra la Covid-19 dels infants d'entre 5 i 11 anys. Així ho ha anunciat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aquest matí en roda de premsa. L’estratègia que se seguirà a Catalunya està adreçada a uns 550.000 infants d’aquestes edats.

El primer dels punts més rellevants d’aquesta estratègia serà el fet que la vacunació tindrà lloc, principalment, als punts de vacunació poblacionals, que podran ser complementats amb altres espais o centres d’atenció primària amb línies pediàtriques, segons les característiques dels territoris. D’aquesta manera, se segueix la fórmula utilitzada amb la vacunació engegada a l’agost amb els adolescents d’entre 12 i 15 anys.

No obstant això, el fet que la preparació i les dosis d’aquesta vacuna sigui diferent a l’habitual de Pfizer, posa de relleu la importància de fer circuits completament diferenciats, de manera que en aquests punts de vacunació es podran fer cues diferenciades o es podrà separar la vacunació per horaris. 

La vacunació d’aquest grup d’edat es farà únicament de forma programada amb cita prèvia, a través de VacunaCovid, ja sigui per iniciativa pròpia o després de rebre els SMS que Salut enviarà a les persones de les que es tingui el telèfon mòbil de contacte. La nova franja d'edat s'obrirà a la web en els propers dies. D’altra banda, els infants que es vacunin sense estar acompanyats dels seus mares i pares –per exemple, per àvies i avis- ho podran fer si presenten un document de consentiment informat. 

La dosi de Pfizer administrada és menor que la punxada en adults

Catalunya rebrà el proper dilluns una primera remesa de vacunes amb 234.000 dosis; la segona està previst rebre-la a principis de gener. Es tracta de la mateixa vacuna que l’administrada en adults, però la dosis per a aquesta franja d’edat és un terç (10 micrograms) de la que s’administra als adolescents i adults (30 micrograms). La dosi és la mateixa per un nen o nena de 5 anys que per un o una de 11 anys i caldrà administrar dues dosis separades per 8 setmanes.

En la roda de premsa, Cabezas ha estat acompanyada del doctor Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron, i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19. Per a Soriano, la vacuna ha rebut l’aprovació de les agències del medicament dels Estats Units (FDA) i d’Europa (EMA) i “ha demostrat que és segura i eficaç, més del 90%, en nens i nenes de 5 a 11 anys”.

Segons explica Salut, els sistemes de farmacovigilància segueixen de forma permanent la seva seguretat i, per exemple, a Estats Units s’han administrat gairebé 5 milions de dosis i no s’han notificat efectes adversos greus. En aquest sentit, on ja s’ha administrat s’han descrit reaccions adverses locals -com envermelliment i dolor a la zona de la punció- i, només en alguns casos després de rebre la segona dosi, cansament o febre o mal de cap que s’han resolt en poques hores.

Soriano ha emfatitzat que, tot i que els menors de 5 a 11 anys no acostumen a patir una malaltia greu quan s’infecten pel coronavirus SARS-CoV-2 (gairebé el 50% no tenen símptomes), el risc que puguin tenir complicacions que requereixin hospitalització per Covid-19 no és inexistent.

El 6,6% dels casos de Covid-19 durant la cinquena onada

A tot el territori espanyol, els nens i nenes de 5-11 anys han representat el 6,6% dels casos de Covid-19 durant la cinquena onada i un 66,2% dels casos en menors de 12 anys. A més, en algunes casos poden desenvolupar covid-persistent després de passar la infecció.

Per Soriano, el benefici indirecte a nivell poblacional” -sobretot per a adults amb risc de patir una malaltia greu que convisquin amb nens i nenes d’aquesta edat-, es un fet més a considerar per indicar la vacunació en aquesta franja d’edat, així com també clarament és rellevant “retornar la normalitat a aquesta única part de la població a la que fins s’ara no ha arribat l’ajuda que suposa la vacunació”.

Pel que fa als infants amb antecedent d’infecció per Covid –amb TAR, PCR o serologia positiva- es vacunaran amb una sola dosi a partir de les 4-8 setmanes després del diagnòstic de la infecció o la data d'inici de símptomes; en cas de tenir infecció després d'haver administrat la primera dosi, es completarà la pauta amb una segona quan hagin transcorregut 4-8 setmanes de la infecció. Per últim, qui compleixi 12 anys en els propers mesos es vacunarà amb una dosi de vacuna davant de Covid-19 pediàtrica; si compleix 12 entre la primera i la segona dosi, aquesta darrera serà una dosi d'adults.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.