Susana Castaño: “S’ha de canviar i evolucionar”

La cafeteria i forn de pa Can Xercavins es troba en traspàs perquè la seva propietària inicia una nova etapa com a coach en creixement personal i sexualitat

La Susana Castaño Salvador té 44 anys, és rubinenca de tota la vida i va obrir el forn de pa i cafeteria Can Xercavins en el 1999, al barri de Sant Jordi Parc, poc després d’acabar l’institut.

Reconeix que està al capdavant d’un negoci com aquest, per on passen cada dia unes 300 o 400 persones, “és molt dur”. A més, ells mateixos couen el pa que els hi arriba cada dia. “Aixecar-se a les 4 del matí no és plat de bon gust”, diu la Susana, tot i que admet que hi ha “un sacrifici però també una recompensa”.

“Aquí, el que vingui a treballar, treballarà”

La cafeteria obre tota la setmana i la Susana està des de la matinada fins a gairebé el migdia, de dilluns a dissabte. La resta del temps, inclosos els diumenges, hi ha dependentes. A més, compta amb la inestimable ajuda dels seus pares, però assenyala que els dos ja són grans, perquè la seva mare té 65 anys i el seu pare 71. “Ja toca jubilar-se (...) Ningú ens ha regalat res”, assenyala la rubinenca.

I és que, tot i que la cafeteria està en traspàs, no és per falta de feina. El local, que compte amb una petita terrassa i ha fet una ampliació de l’espai aquest passat més de juny, és un formiguer de gent constant. “Aquí, el que vingui a treballar, treballarà”, assegura.

La Susana, a la part ampliada de la cafeteria i forn de pa Can Xercavins. FOTO: NHS

La Susana, a la part ampliada de la cafeteria i forn de pa Can Xercavins. FOTO: NHS

 

La Susana explica que, després d’una vintena d’anys al capdavant del negoci, fa 9, aproximadament, va decidir donar un gir professional. “No podia marxar d’aquí sense tenir un coneixement per exercir alguna cosa millor”. Llavors va seguir el consell d’un amic, que li va dir que s’enfoqués en allò que més li agradés.

"No deixaré mai de formar-me perquè m’agrada”

Així doncs, es va posar mans a l’obra i va començar a estudiar programació neurolingüística (PNL) a dos instituts de Barcelona, metodologia de la qual ha fet “una filosofia de vida”. A partir d’aquí, la Susana ha decidit professionalitzar-se en aquest àmbit per convertir-se en coach i també s’ha format en el món de la sexualitat.

De fet, avança que el pròxim mes de febrer organitzarà a la sala annexa de l’establiment la xerrada ‘Parlem de sexe’, una primera trobada oberta a tothom amb taquilla inversa. ‘Com ser una deessa al llit’ o ‘Sexe conscient’ són algunes de les altres propostes que la Susana espera poder oferir més endavant. “Una mica en funció del que la gent demani i també del que jo estudiï. No deixaré mai de formar-me perquè m’agrada”, apunta.

"Quan fa por és per allà per on has d’anar"

Tot i que treballar de cara al públic durant tants anys és sofert, només cal mirar per veure que el local funciona. Per això, quan se li pregunta si li fa por aquest canvi professional, la Susana afirma convençuda que és “una busca vides”, i afegeix: “quan fa por és per allà per on has d’anar, sortir del cercle de confort. S’ha de canviar i evolucionar”.

La rubinenca confia en la seva capacitat d’esforç i treball. “Sé que m’anirà bé, vaig començar això des de zero. Ningú m’ha ensenyat, he sigut autodidacta. Tot té un esforç i un sacrifici. Igual que he pujat això, puc fer-ho amb una altra cosa, i més amb coneixement”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.