La Taula d'Atenció a la Discapacitat fa balanç del 2024 i 2025

En els últims mesos s'ha impulsat la renovació del Pla d'Atenció a la Discapacitat, que de moment ha analitzat les actuacions que s'han fet des de l'anterior

Rubí ha celebrat aquest dimecres la trobada anual de la Taula d'Atenció a la Discapacitat, en què s'ha fet balanç del treball fet durant l'any 2024 i els primers mesos del 2025 i s'han compartit les pròximes línies d'actuació. A la Taula hi participen membres d'entitats, professionals de serveis que treballen en l'àmbit de la discapacitat, representants de grups municipals i personal tècnic de diverses àrees de l'Ajuntament.

L'Oficina d'Atenció a la Diversitat Funcional va atendre 961 persones durant el 2024, 116 més que l'any anterior, i va dur a terme 1.239 atencions, 121 més que el 2023. Les consultes més freqüents van ser amb relació als tràmits de revisió i valoració del grau de discapacitat i de dependència, la targeta acreditativa de discapacitat, la targeta d'aparcaments i les sol·licituds d'orientació a serveis residencials, sociolaborals i d'atenció diürna; i també es van atendre persones que volien informació i assessorament sobre els avantatges en funció del grau de discapacitat, els recursos d'oci, lleure i esport; de formació postobligatòria o residencials; l'atenció a la vida independent, les reserves d'estacionament i les mesures de suport per exercir la capacitat jurídica.

Al marge de la tasca d'atenció personalitzada que duu a terme l'OADF, s'han fet xerrades conjuntes amb l'Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògic (EAP) sobre recursos de formació postobligatòria i inserció laboral per a persones amb discapacitat, les sessions informatives al Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol o les xerrades per a famílies d'infants i adolescents amb discapacitat programades en el marc de l'Efecte E.

Més info: Formacions per a famílies sobre assetjament escolar i TDAH a la nova programació de l’Efecte E  

El Servei d'Atenció a la Discapacitat ha seguit treballant per promoure la inclusió des de diversos àmbits: s'ha contractat d'una alumna d'FP Dual a l'OADF, s'ha dissenyat l'aplicació AltTeuCostat, s'ha dedicat la present edició del projecte Singulars a joves amb discapacitat, s'ha signat un conveni amb la fundació PRODIS per donar suport a la vida independent a les persones amb discapacitat, s'han introduït noves mesures d'accessibilitat a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i s'ha posat en marxa un servei de cangurs i supporters especialitzats per a persones amb discapacitat. A més, s'ha donat suport a projectes de diverses entitats i serveis de l'àmbit.

En aquesta última etapa, també s'ha impulsat la renovació del Pla d'Atenció a la Discapacitat, amb una primera anàlisi de totes les actuacions fetes des de l'anterior planificació i la generació d'espais participatius amb experts i representants d'entitats i serveis municipals. A més d'impulsar el nou document, des del Servei d'Atenció s'han previst actuacions responsables amb l'autonomia personal i la vida independent, el benestar i la participació social i comunitària, la mobilitat i l'accessibilitat universal i l'organització de serveis i atenció a la discapacitat.

En la trobada de dimecres també s'ha comentat l'aprovació recent del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat per part de la Generalitat de Catalunya, un acord que ha de promoure els drets, la protecció, el benestar social, el desenvolupament comunitari i la inclusió social de les persones amb discapacitat, i que ha de servir de guia per aconseguir que les polítiques públiques s'ajustin a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l'ONU.

La reunió ha comptat amb l'assistència de la regidora de Programes Sectorials, M. Carmen Alarcón, que ha manifestat que "aquest espai representa de manera eloqüent el treball en xarxa que creiem indispensable en l’àmbit de la discapacitat; una dinàmica que entenem cada cop més consolidada”. Respecte al futur Pla d'Atenció i les actuacions previstes, ha dit que “en aquest repte, espero poder comptar novament amb tots i totes vosaltres. Necessitem la vostra veu per fer el millor pla possible i seguir treballant per una veritable inclusió”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.