Yolanda Mesalles: “Hem actuat amb tota normalitat en els parts, tot i ser positius per Covid-19"

Testimoni d'una llevadora que treballa en el CAP Mútua Terrassa de Rubí en temps de coronavirus

La Yolanda Mesalles és rubinenca i exerceix de llevadora en el CAP Mútua Terrassa de la ciutat, a més de fer guàrdies a la sala de parts que el mateix centre té al municipi veí.

“La nostra feina és l’atenció a la dona en totes les etapes de la vida, des de l’adolescència fins a la gestació, puerperi, postpart i fins a la menopausa” explica Mesalles.

El dia a dia de la Yolanda però, s’ha vist trastocat, igual que la resta de personal sanitari, per la irrupció de la pandèmia del coronavirus. Mesalles reconeix que en un primer moment el sentiment general va ser de “sorpresa i incertesa” tot i que “teníem uns protocols que s’acabaven d’instaurar, basats en l’evidència científica, per saber com havíem d’actuar”.

La rubinenca assegura que “la situació del coronavirus ens ha comportat sobretot moltes visites de puerperis domiciliaris”. Per a qui no està avesat en aquests termes, puerperi es refereix als primers dies de la dona després del part, que poden ser entre 3 o 4 setmanes, depenent de cada dona. La Yolanda explica que els primers dies després del part són els més importants i, a causa de situació d’emergència sanitària provocada per la Covid-19, han hagut de reestructurar la seva assistència i prioritzar molt aquests puerperis domiciliaris. “Hi ha hagut moltes altes precoces. En 24 hores les gestants volien marxar cap a casa seva perquè és on se sentien més segures”.

La Yolanda ha ajudat en el part a dones que han resultat ser positives en coronavirus. En aquests casos, i un cop la gestant ha rebut l’alta, ha anat al seu domicili per fer una exploració de salut general de la criatura i de la mare, “dels aspectes fisiològics i del seu estat emocional, que també és molt important”. En aquest sentit, la llevadora recorda l’estat hormonal propi de l’embaràs i com és de “dur” per aquelles dones contagiades que han donat a llum tornar després a casa per seguir confinades.

Per aquest motiu estan prioritzant les visites presencials i les trucades telefòniques, ja que moltes gestants també han tingut dubtes i “inquietuds” arran de les contínues informacions sobre el virus durant les darreres setmanes. Tal com explica la Yolanda, moltes embarassades tenien por de contagiar-se elles o al bebè, o quines conseqüències podria tenir el coronavirus en el seu embaràs. “Els hi hem obert la porta perquè ens puguin trucar en qualsevol moment i quan tinguessin la necessitat de fer-ho”. A més, la Yolanda assegura que “hem actuat amb tota normalitat en els treballs de part, tot i ser positius de Covid-19”.

  

La Yolanda Mesalles amb la seva companya, Carme Monge, amb el vehicle que utilitzen per fer l’atenció a domicili. FOTO: Cedida

    

 

Mesalles ho considera un aspecte clau, ja que “no a totes les comunitats autònomes ha estat així. A Catalunya, la gran majoria dels hospitals, entre ells Mútua Terrassa, tot i ser un Covid positiu la mare ha pogut fer un treball de part normal i acompanyada per la persona que en condicions normals hauria pogut escollir amb les mesures higièniques de prevenció. El treball de part en cap moment s’ha modificat i s’han donat els temps que corresponen i estan marcats per les directrius de la OMS”.

La Yolanda afegeix que, tant en els parts vaginals, com per cesària o amb embarassades contagiades pel coronavirus, s’ha continuat amb el pell a pell entre la mare i la criatura i l’inici a la lactància “en el cas que formi del seu pla de part".

Durant les visites domiciliàries posteriors a les mares que han estat donades d’alta han comprovat que es continuen amb les mesures higièniques necessàries per evitar els contagis,i han valorat el context general en el qual es troba la dona i els recursos que té a casa seva per acompanyar-la en aquest procés vital.  

La Yolanda Mesalles és llevadora des del 2007. Des d’aleshores es dedica a fer un seguiment del benestar i l’estat de salut de la dona, a informar-la i realitzar activitats formatives a les escoles. “Tot allò que pot ajudar que la dona tingui un acompanyament al llarg de la seva vida”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.