Cinc anys dels atemptats terroristes del 17-A

TV3 ha preparat una minisèrie en format documental per explicar els fets del 17-A en el cinquè any dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils

Aquest dimecres 17 d'agost, es compleixen cinc anys dels atemptats terroristes perpetrats a Barcelona i Cambrils. Aquell dia, es va perdre la vida de dos veïns de Rubí, el Xavi Martínez, un nen de tres anys, i el seu besoncle Francisco López. Els atacs jihadistes van prendre la vida a 16 persones i van deixar 131 ferits de diverses consideracions.

A la ciutat de Barcelona, es realitzarà l'acte commemoratiu en homenatge a les víctimes. L'Ajuntament de la ciutat Condal aplegarà familiars de les víctimes i autoritats de diferents institucions de l'Estat, al voltant del memorial del pla de l'Ós, punt de la rambla on van succeir els fets.

La minisèrie "3 dies d'agost"

Per altra banda, la CCMA ha preparat una minisèrie que s'emetrà a TV3 anomenada "3 dies d'agost" on es recordarà i s'emetran noves informacions sobre els atemptats terroristes. A cada un dels episodis s'explicaran els fets que van passar a Alcanar, Barcelona, Cambrils i a Subirats.

En el primer episodi del documental, que es va emetre la nit de dimarts, es mostra l'inici dels atemptats amb l'explosió de la casa d'Alcanar el 16 d'agost. En el segon episodi, com es va perpetrar de manera improvisada l'atropellament a la Rambla de Barcelona on van morir els dos rubinencs. Finalment, en el tercer episodi, els atemptats de Cambrils, i l'abatiment dels terroristes per la policia.

Els afectats pels atemptats del 17-A critiquen la "poca sensibilitat" de les administracions

Durant aquest període de cinc anys, moltes de les víctimes no han estat reconegudes formalment, altres no han estat ni localitzades ni identificades i altres han estat reconegudes, però encara no han rebut cap ajuda o indemnització.

És el que denuncia la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT), que ha mostrat la seva indignació per la poca "sensibilitat" de les administracions, en especial la fiscalia i el Ministeri de l'Interior.

De fet, desenes de víctimes psicològiques dels atemptats no van ser reconegudes pel Ministeri per diverses raons, sobretot perquè els tècnics ministerials no veien nexe causal entre les lesions psicològiques i els atemptats. Alguna de les excuses era que no havien necessitat atenció psicològica els primers dies, setmanes o mesos, o que no es trobaven en la trajectòria de la furgoneta de la Rambla.

La rebaixa de la condemna per part de l'Audiència Nacional

El passat juliol, L'Audiència Nacional ha estimat parcialment els recursos presentats per Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir per una qüestió tècnica i els ha rebaixat la pena pels atemptats de Barcelona i Cambrils, que van deixar 16 víctimes mortals i més d'un centenar de persones ferides. De 53 anys i mig a 43 en el cas d'Houli, i de 46 a 36 en el d'Oukabir.

A més, la sala d'apel·lació de l'Audiència Nacional ha descartat condemnar els acusats pels 16 assassinats comesos per la resta de membres de la cèl·lula terrorista, ja que considera que no hi van tenir coneixement ni participació i desestima els recursos presentats per una desena d'acusacions personades que demanaven que es condemnés els acusats també pels assassinats. La sentència d'ara es pot recórrer al Suprem.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.