Denuncien el cas d’un jove mort als calabossos de Rubí

La família demana la col·laboració ciutadana per esclarir els fets i la seva advocada lamenta la falta “d’acompanyament” en casos com aquests

Brian Ríos era un jove de 28 anys que va ser detingut la matinada del passat 21 d’agost a Rubí i va morir hores més tard, sota custòdia policial, en els calabossos de la comissaria de Mossos d’Esquadra de la ciutat. Així ho ha avançat el setmanari La Directa, que relata com Ríos va ser detingut per la Policia local a l’aparcament del Rubí Forma en estat d’embriaguesa i acusat de resistència a l’autoritat. Des d’allà va ser traslladat al CAP Mútua Terrassa, on se li haurien administrat sedants pel seu estat d’agitació. Hores després moria als calabossos dels Mossos d’Esquadra i a l’advocada d’ofici que li havien assignat se li comunicava que no feia falta que fes cap assistència.

Els agents i membres del Servei Mèdic d’Emergències no van poder fer res reanimar-lo quan es van adonar que en Brian no responia als estímuls, fet que posa de relleu el risc que comporta la sedació d’una persona detinguda sense un control mèdic, ja que l’ús d’alguns tranquil·litzants podria tenir efectes adversos en casos d’intoxicació etílica.

La família del Brian, pare de dos fills, no entén “com una persona sana ha deixat de respirar” i vol saber què va passar aquella fatídica nit. Per aquest motiu, demana la col·laboració ciutadana i nous testimonis per esclarir els fets, com el d’una persona que anava en patinet elèctric i que hauria estat l’última en creuar-se amb el Brian.

L’advocada que havia d’assistir al Brian quan hagués passat a disposició judicial, l’Elisabet Garcia, ara s’encarrega del cas per intentar descobrir què li va passar al que havia de ser el seu representat i posa a disposició de qui vulgui aportar cap mena d’informació, de forma totalment confidencial, el seu correu electrònic: garcia.rull@icater.org

Garcia, en declaracions al TOT, lamenta que en casos com aquests no hi hagi cap mena “d’acompanyament” de les institucions o serveis socials a la família, que va haver de pagar les despeses de l’enterrament del Brian amb una col·lecta, ni “un assessorament legal immediat”.

La lletrada assegura que “no es vol atacar ningú” però considera que, a falta de l’autòpsia, ara mateix “hi ha molts interrogants oberts”, ja que la mort és "indeterminada". En aquest sentit, considera que cal “transparència i poder fiscalitzar aquest tipus de morts”.

D'altra banda, des de la formació municipal de l'Alternativa d'Unitat Popular, davant del que consideren un fet "tan greu", han demanat una reunió de la Junta Local de Seguretat o una Junta de Portaveus.

Segons ha pogut saber el TOT, quan es produeix una detenció per part de la Policia local de Rubí, la persona és traslladada als calabossos de la comissaria dels Mossos perquè l’edifici municipal no en té de propis. Allà es queda en custòdia policial fins que passa a disposició judicial.

Des del TOT hem preguntat sobre aquest cas tant a Mossos d’Esquadra com a l’Ajuntament de Rubí però, de moment, no hi ha hagut cap comunicació al respecte.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.