Detenen tres germans que robaven obres d'art i havien actuat a Rubí

Entre les obres robades hi havia quadres de Dalí valorats en 300 mil euros i altres obres de Joan Miró

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que estava especialitzat en el robatori d'obres d'art, que havien actuat diverses poblacions com Rubí, Sant Cugat i Barcelona. El grup, format per tres germans de 50, 53 i 55 anys, va ser detingut el mes de maig, després d'una investigació de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d'Investigació Criminal, tal com han publicat els mateixos Mossos en un comunicat i per les xarxes socials. 

A més, també van arrestar dues persones més, amb antecedents per fets similars, per presumptament participar en la receptació del material sostret.

Després de recuperar les obres d’art, els investigadors van traslladar-les a la Fundació Gala- Salvador Dalí perquè els membres de la Comissió d’Autenticació i Catalogació, en base a l’estudi de les peces i de la documentació aportada per les víctimes, poguessin certificar l’autenticitat de les dues obres originals. Els dos dibuixos havien estat realitzats per l’artista l’any 1922 per il·lustrar el llibre Les Gràcies de l’Empordà, per encàrrec de l’escriptor Pere Coromines. Així doncs, un cop completats tots els tràmits, les obres van poder ser retornades al seus legítims propietaris.

La investigació i com actuaven els lladres

La investigació es va iniciar durant el mes de gener de 2022 quan es va denuncair el robatori de dues obres d’art en un pis del districte de Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona). Concretament, els autors havien robat dos dibuixos atribuïts a Salvador Dalí. Amb totes les informacions es va aconseguir identificar els presumptes autors dels fets. Concretament, eren tres germans que actuaven en zones d’alt poder adquisitiu de Barcelona i Sant Cugat del Vallès aprofitant que durant els caps de setmana els propietaris dels pisos no hi eren i no hi havia servei de consergeria i vigilància.

Els lladres feien servir marcadors i rutines de vigilància durant els dies previs a cometre els fets i detectar quan no hi havia persones a l’interior dels immobles. Accedien als domicilis mitjançant el mètode de la palanca o del bec de lloro. Una vegada a l’interior, a diferència d’altres tipus de lladres, aprofitaven minuciosament els seus robatoris per ser selectius i seleccionar obres d’art de les parets que mostressin certa aparença de rellevància i a més s’emportaven col·leccions de monedes i altres antiguitats. Amb un nivell d’especialització alt, els lladres tenien diversos canals per donar sortida a tot el material cultural i històric sostret.

A partir d’aquí, els agents van engegar un dispositiu de seguiments i vigilàncies on van constatar que els lladres actuaven en un grup. D’aquesta manera, durant el mes de maig del 2022, els agents van detenir els tres integrants del grup i van fer diverses entrades a immobles de Granollers, les Franqueses del Vallès i Berga, les localitats on residien. També van detenir dues persones més que duien a terme funcions de receptació.

Com a resultat de les entrades, els Mossos van recuperar, a banda de les dues obres de Salvador Dalí, cinc obres gràfiques atribuïdes a Joan Miró, que encara no ha estat expertitzades; 55 rellotges, alguns dels quals d’alta gamma; diverses col·leccions de monedes i bitllets de diferents països i èpoques, i diverses plomes, bolígrafs i altres objectes d’or i argent. També van intervenir quatre armes de foc llargues, que havien estat també robades.

En total, els agents van relacionar els detinguts amb set robatoris a domicilis del districte de Sarrià-Sant Gervasi (Barcelona) i a les localitats de Sant Cugat, Rubí i Premià de Mar. Els tres detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar-ne l’ingrés a presó preventiva. Actualment estan en llibertat amb mesures cautelars. Pel que fa als dos receptadors, van quedar en llibertat amb càrrecs.

Retorn de les peces recuperades

Les joies i altres obres recuperades durant la investigació es poden consultar a la pàgina d’objectes recuperats de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra:

Per tal d’accedir als objectes recuperats en aquesta investigació, només s’ha de clicar al menú desplegable i al quadre “OPERACIÓ” marcar l’opció “Gresca”.

En cas de reconèixer alguna joia, s’ha de clicar sobre el botó "Recuperar" i omplir el formulari, i els investigadors es posaran en contacte al més aviat possible. Cal que qui reclami la propietat de l’obra, joia o objecte ho pugui acreditar.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.