Els Mossos d'Esquadra detenen un home per trenta estafes amb el mètode 'smishing'

Hi ha víctimes d'aquesta estafa de Rubí i la investigació continua oberta

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat dimecres, a Viladecans, un home de 20 anys, com a presumpte autor de trenta delictes d'estafa per valor 14.780 euros en total.

Els investigadors van comprovar que l'estafador seria un jove amb coneixements informàtics, amb domicili al Baix Llobregat, i que hi hauria víctimes arreu de Catalunya, especialment al Berguedà i Vallès Occidental, també a Rubí.

La detenció és el resultat d'una investigació iniciada a Lleida durant el mes de desembre després de detectar-se diverses denúncies per estafes bancàries comeses amb el mateix modus operandi. En tots els casos, les víctimes havien estat estafades amb la modalitat coneguda com 'smishing'.

Aquest mètode és una variant del 'phishing' que utilitza tècniques d'enginyeria social i missatges de text, tipus SMS, dirigits a usuaris de telefonia mòbil. Amb l'aparença de provenir de fonts fiables, com entitats bancàries, intenten aconseguir dades confidencials de l'usuari, que posteriorment fan servir per cometre les estafes.

Aquests SMS inclouen un enllaç que en ser clicat porta a pàgines web il·lícites. D'aquesta manera, l'usuari introdueix la informació sol·licitada, usuari i contrasenya de la seva banca electrònica. Tota aquesta informació va a parar a mans dels ciberdelinqüents que l'aprofiten per fer compres fraudulentes, transferències o reintegraments de diners en caixers automàtics.

En aquesta investigació, els agents van comprovar que l'estafador, després d'accedir a les dades bancàries de les víctimes mitjançant una pàgina clonada, anava a diferents caixers automàtics del Baix Llobregat i feia extraccions de diners en efectiu.

Al detingut se l'acusa de trenta estafes comeses des del 12 de desembre de l'any passat amb víctimes a diferents comarques catalanes. Concretament, 16 a Lleida, 6 a Berga, i altres a Manresa, Hospitalet de Llobregat, Barberà del Vallès, Sabadell, Rubí, Igualada i Sitges.

La investigació continua oberta i no es descarta que el detingut estigui implicat en altres fets similars i que hi hagi més persones implicades.

El detingut va passar divendres a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Gavà. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.