La Fira de Sant Galderic torna a Rubí

El mercat d'art, artesania i pagesia omplirà els carrers del centre de la ciutat aquest dissabte 22 d'octubre

Artesans locals, paradetes agroalimentàries, animals de granja i cotxes antics tornaran a ser els protagonistes de la Fira de Sant Galderic, que se celebrarà aquest dissabte 22 d'octubre a Rubí. L'epicentre de la jornada, que s'allargarà durant tot el dia, serà la plaça Dr. Guardiet i els carrers adjacents.

En total, hi haurà una cinquantena de paradetes i també se celebrarà la clàssica trobada de puntaires. Una de les exposicions més esperades és la del Club d'Automòbils Antics de Rubí, a la plaça Salvador Allende, i la dels animals de la granja, que es podran veure a l'esplanada del Centre Democràtic Republicà, a tocar de la plaça Guardiet. Un perxeró del Pirineu, un poltre, cabres, ovelles i conills baixaran a la ciutat des de Can Jordi, la granja escola del Camí d'Ullastrell. 

Lupe Soriano, presidenta de l'Associació de Sant Galderic, ha avançat que es recuperen els tallers, els concerts i l'aula de natura, entre altres. També hi haurà una botifarrada a partir de les 21 h, per un preu de 6 euros. Com a novetat, tots els que hi participin rebran els sant galderics com a dolços, una recepta creada per tres pastissers de Rubí.

"Tenim moltes col·laboracions", ha dit la presidenta de l'associació, qui ha destacat, com a exemple, els alumnes de l'escola Regina Carmeli, que exposaran insectes en 3D per donar a conèixer la seva relació amb l'agricultura i l'ésser humà. També col·laboren altres organitzacions com Veritas i Campos Estela, i entitats com els Gegants de Rubí, el Bòjum i l'Esbart Dansaire. 

"Hi haurà dos blocs d'activitats, les del matí, des de les 10 h fins a les 14 h, amb els animals i l'aula de la natura i els tallers. Al migdia es farà un parada i a les 17:30 h es reprenen les activitats de cultura popular. Enguany també comptarem amb Les Pompiers, de la companyia La Tal, que faran una cercavila per tot el centre i animarà la gent perquè vagi a la plaça Dr. Guardiet a la tarda a gaudir de les ballades i les activitats que faran les entitats", ha explicat Soriano. 

Membres de l'Associació de Sant Galderic de Rubí a la biblioteca municipal. FOTO: NHS

Entitats culturals i membres de l'Associació de Sant Galderic de Rubí a la biblioteca municipal amb el cartell de la fira d'enguany. FOTO: NHS

Sardanes i castells

La cultura popular i tradicional catalana també tindrà el seu moment durant la Fira. Els Castellers de Rubí actuaran a la tarda, a la plaça Dr. Guardiet i intentaran fer un pilar de quatre, si no el baixaran a tres. 

A les 18:30 h, i a la mateixa plaça, el Foment de la Sardana de Rubí ha organitzat una audició de sardanes que serà interpretada per la cobla Mediterrània.

Exposició a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

Al vestíbul de la biblioteca municipal, i amb motiu de la Fira de Sant Galderic, també hi haurà una exposició fins a finals de mes d'octubre dirigida especialment als joves, centrada en els videojocs i les obres d'art. 

Jornada de portes obertes al Museu Vallhonrat

Per commemorar els actes de celebració de Sant Galderic, la Fundació Museu Vallhonrat organitza una jornada de portes obertes amb visita guiada a les 11:30 h. A més, els infants que ho desitgin podran participar en un taller de pintura a la pèrgola del jardí.

L'entrada, per la plaça Montserrat Roig, s/n, serà gratuïta i oberta a tothom.

Qui és Sant Galderic? 

Tal com explica l'associació que porta el seu nom, Galderic va néixer entorn l’any 830, a Vievila, Llenguadoc. De família pagesa, es dedicava a conrear la terra i va defensar els drets dels pagesos, protegint-los dels abusos i maltractes dels senyors. La seva festivitat és el 16 d’octubre. A partir de finals del segle XX s’inicià el moviment actual de recuperació del patró més antic de la pagesia a Catalunya.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.