1965: La construcció del col·legi dels Maristes

 

Presentem aquesta vegada el detall d'una foto aèria presa el 3 de gener de 1965 pel SACE (Servicios Aéreos Comerciales Españoles), concretament per Carlos Rodríguez Escalona, i publicada a la web cartotecadigital.icc.cat. Podem veure-hi perfectament els detalls de la construcció de l'actual col·legi dels Germans Maristes, aprofitant les estructures del Grup Escolar que començaren a bastir-se en aquest turonet durant la II República i que foren abandonades després de la guerra civil.

 

Durant els anys 60 a la vila de Rubí hi havia una gran demanda de places escolars i començaren a sorgir nous centres. Entre ells, el col·legi dels Germans Maristes. L'octubre de 1962 aquesta congregació, que entre finals del segle XIX i principis del XX ja havien tingut una escola a la nostra població, anuncià la creació d'un seminari i una escola de Primària a Rubí. L'any següent, doncs, adquiriren els terrenys on eren les ruïnes del Grup Escolar republicà, i poc després, entre el  1965 i el 1966, varen tenir lloc les obres que podem observar a la foto.

 

El primer curs va ser el 1967-1968, amb el primer director del centre, el Germà Honorat Pujol. Per tant, aquest any en commemorem el 50 aniversari. No obstant això, només hi hagué classes de 3r i 4t d'Educació Primària, amb 75 alumnes (cal dir que era un col·legi només per a nens), però al curs següent  es va obrir tota la Primària.

 

Serveixin aquestes ratlles com a homenatge a aquest centre, en el qual vaig passar la meva infantesa rebent les classes dels diferents germans, que volgueren donar un to progressista i cristià a la vegada a la seva educació en aquells temps d'agonia del franquisme.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER