L’altar major de l’església de Sant Pere de Rubí

L'altar major havia estat totalment destruït durant la guerra i ara calia refer-lo de nou

Aquesta fotografia va ser presa aquest mateix mes d’abril per Àngel Vicente i ens mostra l’altar major de l’església parroquial de Sant Pere de Rubí, refet entre 1941 i 1942.

Després de la guerra civil el temple va tornar a ser obert al culte i s’iniciaren les obres de reconstrucció del seu interior. Diverses famílies catòliques de la vila varen aportar mitjans financers a fi de poder satisfer les despeses del treballs i elaborar nous altars i altres elements artístics religiosos. Un dels artistes que més va contribuir a aquesta restauració va ser l’escultor Rafael Solanic, del qual conservem abundants mostres artístiques a l’església de Sant Pere.

L'altar major havia estat totalment destruït durant la guerra i ara calia refer-lo de nou. Solanic elaborà el projecte d’un nou altar i va deixar una bona mostra del seu talent en fer la imatge de Sant Pere d'alabastre, d’1,40 m d’alçada, la qual porta a la mà esquerra un llibre i les claus del Regne. Va ser beneïda l'any 1942 i es troba inclosa dins el gran retaule de marbre, de quatre metres d'alçada i compost de relleus d'alabastre que representen símbols de l'Església i de la vida de Sant Pere. La taula de l’altar, que veiem a la part inferior, és de marbre rosat i al centre hi ha el Pantocràtor envoltat dels quatre evangelistes. Hem de dir que totes les figures de l’altar volen imitar l’art romànic català.

No tot va ser obra d’en Solanic. La fusteria Miranda, de Rubí, s'encarregaria del baldaquí que es troba a la part superior, aguantat per quatre columnes de pedra de pòrfir fosc de secció octagonal i on a la seva part interna destaquem el seu bell revestiment de metall repujat amb la representació dels 24 ancians de l’Apocalipsi a l’entorn de l’Anyell de Déu. Quatre llànties de coure pengen de la part inferior d’aquest baldaquí.

Les columnes de pedra de secció circular que emmarquen l’altar de Sant Pere formen part del presbiteri, que segueix la curvatura de l’absis i va ser edificat en el context de la reforma de 1884 dissenyada per l’arquitecte A. Casademunt.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.