D’Ajuntament de Rubí a la sabateria Bendranas: la història d’un edifici de Rubí

En plena guerra civil, el local seria llogat per la Cooperativa La Rubinense com a una sucursal del centre

La fotografia pertany al Fons Marroyo i és d’autoria desconeguda. Ens mostra l’actual edifici on ara es troba la sabateria Bendranas, a l’avinguda de Barcelona, 2, de la nostra localitat, tal i com era abans de la guerra civil segons s’indicava a l’arxiu elaborat per l’Ignasi Marroyo. No obstant, penso que la fotografia es pot datar de la guerra civil, quan l’immoble fou llogat per la Cooperativa La Rubinense. S’hi pot veure el que sembla un cartell al costat de la porta que podria indicar l’adscripció a aquest establiment, molt probable també per les característiques estructurals de l’edifici que es poden copsar a la imatge.

Construït segons Pere Bel a principis del segle XX, des de mitjans d’aquesta centúria l’immoble en qüestió allotjava la “secretaria vella”, és a dir, allò que era l’Ajuntament de l’època. No cal dir que no se semblava res a com es mostra en aquesta imatge de finals dels anys 30. A la primera meitat dels anys 20 el consistori adquirí la casa Rufé, que des d’aquell moment (ara fa 100 anys) encara allotja la seu central del municipi (alcaldia, sala de plens...).

Anys després, el 1938, en plena guerra civil, el local seria llogat per la Cooperativa La Rubinense com a una sucursal del centre que tenien des de feia molt temps al carrer de Sant Pere. D’aquesta època sembla, al meu entendre, datar-se la fotografia que comentem.

Un cop acabada la guerra, va ser destinat a col·legi nacional, fins el 1963, quan s’obririen nous centres, entre ells “25 Años de Paz” (actual Pau Casals), per tal d’encabir la creixent població escolar.

Finalment, al cap de dos anys, el 1965, seria ocupat per la sabateria Bendranas, que abans era al carrer de Pere Esmendia.

Vegem, doncs, com un racó de Rubí ha experimentat al llarg de dos segles diverses funcions, des de seu de l’Ajuntament fins a local comercial. És allò que té la Història local.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.