Alumnes i director del primer col·legi dels Maristes de Rubí, 1897

El 1889 van arribar a Rubí els primers maristes, dos francesos i un català

La fotografia, d'autoria desconeguda, prové de l'Arxiu Fotogràfic del Museu de Rubí. Hi podem veure un grup de nens de diverses edats al voltant d'una persona adulta en hàbits eclesiàstics i una bandera amb un Sagrat Cor. Es tracta de l'alumnat de l'Escola Sant Pere, reunit en torn del que suposem era el germà marista Basilisse, d'origen francès, i primer director de l'escola. Possiblement, la fotografia fou presa durant la festivitat del Corpus del 1897, a jutjar per la presència d'aquest estendard religiós, però no hi podem assegurar.

Als anys 80 del segle XIX, el mossèn de la parròquia de Sant Pere de Rubí, Josep Baltà, tenia la intenció de revitalitzar el centre educatiu infantil de la parròquia, és a dir l'Escola Sant Pere, i d'aquesta manera va oferir la seva gestió als germans Maristes, a través del bisbat. A causa de la manca de recursos econòmics, es pensa que va rebre una donació, que, segons algunes fonts, procedia de la senyora Dorotea de Chopitea, dona adinerada que va finançar moltes obres i centres catòlics arreu de Catalunya. Una altra tesi diu que podria ser un llegat d'un rubinenc que havia fet fortuna a Amèrica, i que incloïa també el local on s'instal·larien les escoles (actualment ocupat per l'Escola Montserrat), edificat entre 1875 i 1885.

En tot cas mossèn Baltà va establir un conveni amb el superior general dels Maristes amb tota una sèrie de clàusules, com per exemple, que el mobiliari i l'allotjament dels germans anirien a càrrec de la parròquia de Sant Pere. El 1889 arribaren els primers maristes, dos francesos (el germà Basilisse, el qual és, segons Eduard Puigventós el qui figura a la foto, i el germà Joevin) i un català (el germà Timoteu); el primer de setembre d'aquell any es varen inaugurar les instal·lacions, que estarien destinades a l'ensenyament només per a nens. Els germans maristes duien una curiosa indumentària que causava estranyesa a la població local: sotana amb cordó de borles a la francesa, un pitet blanc... com el que posta el germà que apareix a la fotografia.

El primer director del centre va ser el germà Basilisse, al qual succeí el germà Joevin i el germà Roman; amb el director Pedro de l'Èglise es va ampliar el col·legi i va augmentar també l'afluència d'alumnat. L'últim director va ser-ne Eloi Tremoleda.

Una sèrie de dificultats econòmiques van ocasionar que el 1916 els germans maristes deixessin Rubí. Precisament aquell any van néixer les escoles Ribas, amb les quals, per la seva qualitat educativa i instal·lacions, no varen poder competir.

Gran part de la informació del present article ha estat extreta del llibre d'Eduard Puigventós Els Germans Maristes a Rubí (1889-1916 i 1967-217).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.