La bòbila Saltó, 1962

Va ser construïda el 1920 i l'objectiu era elaborar material ceràmic de construcció per tal de construir el túnel de la via del ferrocarril

La foto està extreta del llibre L'Abans (2002), de Meritxell Torné, i fou cedida per la família Saltó-Torné. S'hi pot veure l'antiga bòbila del Saltó, desapareguda el 1995, la qual es trobava a l'actual plaça de Josep Tarradellas, al barri de la Serreta. La imatge és de 1962, quan la fàbrica de maons estava en ple apogeu. Actualment, del complex només s'ha conservat la xemeneia.

Va ser construïda l'any 1920 i els propietaris foren el terrassenc Jaume Almirall i un enginyer de la companyia dels Ferrocarrils de Catalunya. La seva feina bàsica era la d'elaborar material ceràmic de construcció per tal de construir el túnel de la via del ferrocarril elèctric cap a Sabadell.
Als anys posteriors l'activitat de la bòbila va anar decaient. Els propietaris estaven ja en tràmits de vendre-la a Josep Saltó, però es va iniciar la guerra civil i la bòbila va ser requisada per la Col·lectiva de Rajolers.

Després del conflicte bèl·lic, les noves autoritats retornaren la bòbila a Saltó, qui amb el seu germà i tres homes més va començar a produir maons. Els anys 60 i 70 foren els de l'auge de la fabricació d'aquests elements, que foren bàsics per a l'expansió urbanística que Rubí i el nostre país estava experimentant en aquells temps.

El 1972 l'empresa va passar a Francesc Saltó, fill d'en Josep, i va adoptar el nom de Cerámicas Saltó i Immobiliaria Saltó. A partir d'aleshores es dedicarien al negoci immobiliari, molt lligat a la construcció.

En aquests anys 70 la bòbila va començar a funcionar amb gas natural, ja que la xemeneia emetia fums que contaminaven l'atmosfera. Com a anècdota, ressenyem que a la nit de la final de Copa del Rei del 1980 hi va caure un llamp que va provocar algun desperfecte.

Després de patir alguns problemes de tipus urbanístic la fàbrica de maons va tancar el 1995 i el terreny va ser ocupat per un magatzem de materials de construcció per vendre a nom de l'empresa COVENTA, SA. Entre 2009 i 2010, un cop adquirida pel municipi, es va urbanitzar la zona a fi de bastir-hi el que seria el "parc de la bòbila Saltó", ara plaça de Josep Tarradellas. La inauguració va ser el juny de 2010 i comptà amb la presència de Carme Chacón i l'alcaldessa de Rubí Carme García.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.