La bòbila Tejala

Coneguda popularment com "l'infern", d'aquí es va extreure el material per a la construcció de diversos blocs de pisos de la ciutat

La imatge que presento aquesta setmana, captada des del turó de Can Calopa el febrer de 2015, correspon a un detall de la bòbila Tejala, SA, una importantíssima empresa dedicada a elaborar productes per a la construcció i que s’ubica a l’avinguda de Gaudí, al polígon industrial de Rubí-Sud i als peus de l’elevació des d’on es va prendre la fotografia. A l’horitzó, per cert, podeu veure el massís de Montserrat.

En aquesta part del terme municipal de Rubí, entre les masies de Can Calopa i Can Pi de Vilaroch, les terres són argiloses i riques en òxid de ferro, cosa que va fer que se l’anomenés popularment “l’infern” (encara que hi ha també altres explicacions per al topònim, com una major insolació de la zona en temps estival). Per tant, sempre ha estat un lloc del qual els rajolers de la població extreien la matèria primera per elaborar maons, teules i ceràmica en general.

El 1956 la finca on actualment es troba la bòbila va ser adquirida per Joan Rocafort i Joan Arnalot, ambdós procedents de Lleida, i amb l’ajuda del rubinenc Francesc Fontpauls (com ens indica l’amic Pere Bel en un article publicat al Butlletí 61 del CER i del GCMR) varen instal·lar l’empresa Tejala, que, segons hem consultat a la seva web, començaria a funcionar el 1958, és a dir, dos anys després.

A Rubí va tenir una importància cabdal en el gran “boom” urbanístic iniciat a la dècada dels 60. De fet, va bastir bona part dels edificis de l’anomenat conjunt residencial “Las Torres” a partir de 1968, i fins i tot els blocs que actualment es troben a la plaça dels Nens, a la part nord de la urbanització, varen prendre en un principi el nom de “pisos Tejala”. Posteriorment, aquesta empresa també es faria càrrec de la construcció dels habitatges que conformen el barri “Rubí 2000”.

Avui en dia, Tejala SA, és una important indústria que col·labora en la construcció de nombroses edificacions per tot el país elaborant teules, rajoles, maons i ceràmica en general.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.