Cal Gerrer

Joan Duran va crear a Rubí un forn de ceràmica entre l’actual Escola Mare de Déu de Montserrat i les Escoles Ribas

Presentem una foto presa el 2010 per l’autor d’aquestes línies on podem veure la casa anomenada “de cal Gerrer”, al carrer de Cervantes, cantonada amb el de cal Gerrer, precisament.

Joan Duran, procedent d’Esparreguera, va crear a Rubí un forn de ceràmica a mitjans de segle XIX al costat del torrent de Ca n’Oriol, entre l’actual Escola Mare de Déu de Montserrat i les Escoles Ribas, que en aquella època no existien encara, i del qual avui en dia encara es conserva l’edifici que vegeu a la foto.

Duran, des del seu forn, que aviat va rebre el nom de “cal Joan Gerrer” o “cal Gerrer”, fabricava gibrells, plats, càntirs... és a dir, peces d’ús domèstic, però també elements ornamentals, com els populars bustos d’Anselm Clavé. La botiga, no obstant això, era a l’actual plaça de Catalunya, on fins els anys 80 se situava la pastisseria de cal Llonch, per passar al voltant de 1900 al passeig d’Alfonso Sala (ara de Francesc Macià), on hi havia estat ubicat els Electrodomèstics Castellana.

En Lluís Duran, fill d’en Joan, va continuar el negoci i també l’elaboració d’elements de ceràmica. Com a anècdota, direm que va inventar un torn per fer ceràmica mogut per un motor elèctric.

Una de les filles d’en Lluís, que morí el 1950, es va casar amb Manuel Puig, que es va fer càrrec de la fàbrica. Els fills de Manuel, Lluís i Joan, la varen transformar en botiga de ceràmica i en empresa de treballs de jardineria, però va tancar ara fa uns anys. De fet, en el 1981 ja s’havia enderrocat la xemeneia.

La casa conserva unes decoracions en terracota vidriada de color verd que són prou interessants.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.