La casa Riba

La casa és un exemple d'arquitectura eclèctica que molts consideren com a modernista

Presentem aquesta setmana una vista de la casa Riba captada per la càmera d'Àngel Vicente l'abril de l'any passat.

Aquesta casa està situada als números 8 i 10 del carrer de Xile, a la plana de Can Bertran, un espai transformat cap al canvi del segle XIX al XX en una zona residencial. Aquí, concretament entre l'actual Ateneu (antiga torre Riba) i la torre Marbà (o Gaju) s'ubicava una vella masia, la de can Bertran (abans de can Serra del Padró) que seria enderrocada el 1911 per bastir al seu lloc les belles torres de caire modernista que actualment podem admirar.

Precisament el finestral gòtic conopial, data del segle XVI, de traceria calada i mènsules amb caparrons, que era un dels elements més característics de la desapareguda masia fou incorporat a la casa Riba, feta construir el 1912 per l'indià Climent Riba quan va tornar enriquit de Xile, qui també havia ordenat edificar l'actual Ateneu o torre Riba. I no només la finestra, sinó també les antigues bigues de fusta de can Bertran foren incorporades a l'estructura de la nova residència.

La casa Riba consta de planta baixa i dos pisos. La façana combina la pedra vista (per cert, també aprofitada de la vella masia) i el maó en alguns elements. A la planta baixa presenta dues portes d'arc de mig punt, corresponents a les entrades dels números 8 i 10 del carrer. A la primera planta, a banda i banda de la finestra gòtica, es troben dos balcons de reixa senzilla als quals donen dues portes d'arc escarser a la part superior. El segon pis presenta dues arcades de tres llums cadascuna amb columnetes helicoidals de maó vist fent aresta i amb els arcs de mig punt ressaltats. El frontis, a la part superior de la façana, és de picadís, ben típic del modernisme barceloní, en el qual s'intercalen tres parelles de pilars de maons, una a cada banda i una altra al bell mig del coronament.

La casa és un exemple d'arquitectura eclèctica que molts consideren com a modernista, però que en realitat aprofitaven elements d'edificis anteriors i modelaven els elements estructurals de manera capritxosa barrejant estils diversos. De fet, el modernisme és potser precisament això: una interpretació lliure de tot l'art anterior en edificis concrets amb l'objectiu de causar una impressió estètica que sortís de la normalitat vigent fins aleshores.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.