Les casetes de Can Sedó i el COR: dos mons i dues èpoques separades per un carrer

Una petita colònia industrial a Rubí on vivien persones treballadores de la fàbrica de Can Sedó

La fotografia fou presa per l'autor d'aquestes línies el 10 de maig de 2009, l'any en què foren enderrocades les últimes naus de Manufactures Sedó ("can Sedó"), una fàbrica tèxtil nascuda als anys 20 del segle passat i que va desaparèixer el 1979.

 

A la part esquerra podem veure les anomenades "casetes de Can Sedó", res menys que una petita colònia industrial a Rubí composta per 7 blocs amb un total de 48 habitatges on vivien persones treballadores de la fàbrica de Can Sedó. Foren construïdes als anys 50 per ordre d'Antoni Sedó, al qual està dedicat el carrer de la imatge, per allotjar les famílies dels obrers, procedents bàsicament del sud peninsular. Aquest petit barri disposava d'un dipòsit d'aigua i un parc infantil situat entre la 4a i la 5a casa. Els inquilins només pagaven un lloguer al propietari i tenien l'aigua i el corrent elèctric gratis. Quan l'empresa va fer fallida, van ser indemnitzats amb la cessió de la propietat dels habitatges. Actualment, de l'antiga fàbrica només resta una xemeneia de planta quadrangular i aquestes casetes.

A la part dreta, on transcorre la via dels Ferrocarrils de la Generalitat, veiem part del modern Centre d'Operacions de Rubí (COR), que allotja els tallers de la línia de Barcelona al Vallès i que es va instal·lar al nostre municipi el 2004 al lloc on anteriorment es trobaven les cotxeres dels trens. Des del 2008 també s'hi troba el Centre de Comandament Integrat, que gestiona totes les línies dels ferrocarrils de la Generalitat i el funicular de Vallvidrera.

Un carrer, el d'Antoni Sedó, separa, doncs, dos mons: a l'esquerra, allò que resta del passat (les casetes de l'antiga colònia industrial) i a la dreta, el Rubí del segle XXI, amb els nous centres logístics vinculats al ferrocarril.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.