Cavalls als Tres Tombs de Sant Antoni Abat, 1959

Era costum en aquells temps organitzar un concurs que premiava el millor carruatge i també al "jinete mejor presentado"

La imatge procedeix del fons de la família Lladó-Villalonga (Arxiu Pallarols) i ens mostra el començament dels Tres Tombs i de la rua de Sant Antoni Abat de 1959 davant l'església de Sant Pere de Rubí. Podem veure enfront dels cavalls el policia local Maximí Barceló i, entre la multitud que es troba davant la façana del temple parroquial, hi ha un guàrdia civil, possiblement el caporal de la caserna de Rubí.

La Societat de Sant Antoni Abat va néixer el 1859 amb el nom de Societat de Carreters i Traginers del Poble de Rubí (encara no era vila ni molt menys ciutat) i aglutinava tot aquell qui es dedicava a aquest important ofici a l'època preindustrial. Després d'un període en què es va escindir en dues colles (1887-1901) es va tornar a formar de nou mercès a les gestions de mossèn Xiró.

A part de les celebracions religioses i lúdiques, la part més vistosa de la festa que celebraven els carreters i els traginers de Rubí era la rua o desfilada de carros ornamentats expressament per a l'ocasió amb flors i elements vegetals diversos. I no només podíem veure carruatges en el transcurs de la festivitat. Els cavalls, com veieu a la fotografia, també participaven, abillats amb plomalls, serrells i, en moltes ocasions, amb els cascos pintats. La desfilada es feia immediatament després de la benedicció dels animals, davant la façana del temple de Sant Pere. Cal dir que Sant Antoni, a més de ser patró de carreters i traginers, també era patró dels animals, especialment els domèstics.

També era costum en aquells temps organitzar un concurs que premiava el millor carruatge i també, com veiem als programes d'actes, al "jinete mejor presentado".

Per últim, direm que la gran festa del centenari de la Societat, curiosament no es va celebrar el 1959, any de la fotografia, sinó el 1960.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.