La celebració dels 50 anys de les Gitanes de Rubí

El Teatre Municipal La Sala va aplegar la celebració del 50 aniversari de la coreografia d'Albert Sans

Hi veiem un moment del Ball de Gitanes que l'Esbart Dansaire de Rubí va efectuar el març de 2019 al Teatre Municipal La Sala en ocasió del 50 aniversari de la nova coreografia de l'Albert Sans. En primer pla veiem els dansaires que interpreten el nuvi i la núvia seguits de l'estol dels restants ballarins que encarnen els gitanos i les gitanes, que donem nom a aquest ball.

Des de 1927 el nostre esbart ja oferia aquesta dansa al públic de tant en tant, especialment per Festa Major. Malgrat això, Albert Sans, entre 1969 i 1970 va estar treballant en una nova coreografia que fou estrenada el 19 de març de 1972 al teatre La Faràndula, de Sabadell, on, entre molts altres, es destacaren com a ballarins Joan Fosas i l'actor Enric Majó.

L'origen del Ball de Gitanes pot estar en unes danses que organitzaven els gitanos de la comarca per celebrar els casaments. A finals del segle XVIII es van incorporar al patrimoni folklòric del Vallès, si bé també es ballaven a la comarca d'Osona el dia de Dijous Gras, després de Carnestoltes.

Els personatges de la dansa, que representa un casament de gitanos de la comarca, són molt variats: els diablots, el diablot major, el vell, la vella, el capità de cavall, el nuvi, la núvia, els gitanos i les gitanes, els diablots de la tralla i els volants.

Les Gitanes de Rubí s'han ballat en molts escenaris fora de les nostres fronteres, en països com França, Alemanya o Mèxic, sempre a càrrec del nostre Esbart Dansaire.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.